"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

NA SUSRETU S PAPOM FRANJOM

U nedjelju 21.09.2014., na susretu s papom Franjom u Tirani bile su naše sestre: s. Franciska Molnar, regionalna poglavarica, s. Angela Dedaj, s. Lendita Spaqi i s. Hana Nikollaj iz Prištine , s. Zoja Komani, s. Lindita Dedaj, s. Terezina Nikaj, s. Gjoana Bisaku i kandidatica Dafina iz Đakovice, s. Teuta Augustini i s. Elfrida Abazi iz Bara (Crna Gora), i s. Judita Baotić i s. Slavomira Cindrć iz Janjeva.
Njegov posjet bio je velika radost i poseban blagoslov za sav albanski narod. Papa koji ljubi periferije ljudske egzistencije izabrao je ući u Europski kontinent iz jedne Države koja je jako propatila od komunističkog režima koji je htio iskorijeniti Krista iz ljudskih srdaca, iako je bila među prvima koja je primila svjetlo Evanđelja.
Papa Franjo je nakon susreta sa državnim vlastima slavio Svetu misu na Trgu Majke Terezije u Tirani u zajedništvu sa kardinalima, biskupima, svećenicima i đakonima. Po cijelom Trgu lebdilo je 40 likova Mučenika Katoličke Crkve koji će biti kanonizirani ove godine.
U svojoj poticajnoj homiliji Papa je ovoj mučeničkoj Zemlji orlova poželio mir i zahvalio se za svjedočanstvo vjernosti Kristu. Nemojte zaboraviti „Orla“ koji je na vašoj zastavi. Neka vas on podsjeti na nadu i pouzdanje u Boga koji ne može razočarati već je uvijek tu, napose u teškim trenucima. Orao nikada ne zaboravlja svoje gnijezdo ali leti visoko. Letite visoko! Idite visoko, idite gore!
Ne zaboravite svoje gnijezdo, ne zaboravite svoju davnu prošlost, iskušenja, svoje rane, ali se ne osvećujte! Idite naprijed na krilima nade prema velikoj budućnosti. Mnogi vaši sinovi i kćeri su prolili svoju krv do mučeništva. Njihovo svjedočanstvo neka podrži vaše korake na putu ljubavi, slobode, solidarnosti, požrtvovnosti i mira.
Papa Franjo je u toku dana posjetio i napuštenu djecu u Centru “Betanija“ u Bubču, zatim je imao susret sa studentima na Sveučilištu „Mater Boni Consilii“ a u Katedrali sv. Pavla susreo se sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i članovima laičkih instituta gdje su zajednički molili Večernju molitvu. Jedan svećenik i jedna časna sestra iznijeli su svoja svjedočanstva o progonstvu i mukama za vrijeme komunizma u Albaniji i kako su milošću Božjom ostali na životu i nadvladali sva paklena iskušenja. Papa je bio vrlo ganut pri susretu s njima jer je susreo „dvoje mučenika“. U klicanju i zahvaljivanju ispratili su Papu Frančeska koji je poseban dar današnjoj Crkvi i malom čovjeku u kojem živi Krist.
s. T. A.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox