"Ako si se zavjetovala,drži zavjet.

To je sveta dužnost."
                                                                                                                                         o, Teodozije Florentini

Vrijeme trajne formacije

S polaganjem doživotnih zavjeta ne završava vrijeme formacije. Sestre i dalje nastavljaju   svoj trajni formativni hod, kroz seminare, stručna predavanja, susrete duhovne obnove, zajednička hodočašća na sveta mjesta, i dr. Njihovi susreti, organizirani od strane Družbe,  upriličeni su uglavnom po dobnim skupinama, te se obrađuju teme koje su važne za određenu životnu dob i djelatnosti vezane uz nju, a ponajviše teme iz duhovnosti. Sestre sudjeluju  i na susretima koji se organiziraju na općem planu Crkve i tako sve više razvijaju svoju osjetljivost za njezine potrebe. Ne umaraju se tražeći nove putove ljudima i boreći se za dostojanstvo svakog čovjeka, kako su to činili utemeljitelji o. Teodozije Florentini i Majka M. Terezija Scherer.

Susret trajne formacije u Zagrebu

vrhovacregU Zagrebu, na Vrhovcu, održan je u petak 9.03. i u subotu 10.03. regionalni susret trajne formacije za sestre zagrebačke regije. Tema susreta bila je Siromaštvo a vodio ga je fra Mijo Džolan, ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira. U petak je sudjelovalo 36 sestara a u subotu 25, iz Zagreba i okolnih zajednica.

Voditelj, koga je na početku prvoga dana pozdravila u ime provincijalnoga vodstva s. Finka Tomas, prov. savjetnica,  pristupio je ovoj temi na zanimljiv način, prikazavši najprije stanje siromaštva u svijetu, potom je istaknuo lik sv. Franje i njegovo vrednovanje siromaštva, a zatim pokušao prikazati gdje se mi kao Crkva i kao redovničke zajednice danas nalazimo i koja bi bila naša zadaća u odnosu na današnje siromahe. Sažeto je to izrazio kroz ove tri točke: informacija, inspiracija, aktualizacija.

U prijepodnevnom radu kroz oba dana, predavač je obrađivao prve dvije točke a u popodnevnom radu detaljnije se pozabavio pitanjem aktualizacije. Konstatirao je pojavu bešćutnosti i manjka solidarnosti, osobito generacijske, u našoj domovini, te potaknuo na zauzetost nas redovnika na tom polju. Razradi teme doprinio je i rad u skupinama, u kojemu su sestre na osnovu tekstova o siromaštvu oblikovale pitanja, koja su zatim u plenumu iznosile i kroz odgovore predavača zajedno produbljivale. U svrhu još konkretnije aktualizacije sadržaja i vrednota siromaštva, održala je u popodnevnim satima s. Finka Tomas izlaganje na temu „Siromaštvo Utemeljitelja, kao put darivanja sebe Bogu i bližnjemu“, i tako osvijetlila zauzetost i neumornost vlastitih Utemeljitelja Družbe da bi poboljšali život onima koji trpe, kao trajno nadahnuće članovima zajednice. Izlaganje je završila riječima Utemeljitelja, koje su ga zajedno sa Suutemeljiteljicom nosile u njihovim brojnim pothvatima u korist siromašnih i obespravljenih: Bog poziva čovjeka na suradnju i njegov je odgovor nenadomjestiv.

Sestre su se osvježene i obogaćene vratile na svoja radna mjesta, sa željom da se ovakvi susreti održavaju češće. s.T.

 

Susret trajne formacije za mlađe sestre

trajnaml12U samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, od 2. – 4. ožujka 2012. održan je susret trajne formacije za skupinu sestara od 6. – 20. godina 

U predavanjima smo razmišljali i razgovarali što označava naš franjevački način života, koje su to vrijednosti koje su nam važne u životu i djelovanju. U radu po skupinama razgovarale smo kako su pojedinci, naše zajednice i društvo živjeli siromaštvo prije, kako žive danas, te što mi mlade generacije možemo doprinijeti u življenju ovoga zavjeta u budućnosti. Uočile smo i opasnosti koje prijete redovničkom životu s obzirom na ovaj zavjet. Neke od njih su individualizam, zatrpanost medijima, otuđenost… itd.  Zavjetom siromaštva svjedočimo da želimo biti sve sličnije Gospodinu Isusu, koji je sam živio siromašno. Taj zavjet nam pomaže da dođemo do tog cilja, koji je u konačnici sam Gospodin.zavjeta. Tema susreta bila je „Siromaštvo kao izazov“, a voditelj fra Petar Cvekan OFM. Na susretu je sudjelovalo 19 sestara.

Obnovljene i osnažene svjedočanstvom i predavanjima fra Petra, te dijeljenjem vlastitih iskustava krenule smo novim žarom i otvorenošću prema Kristu i braći ljudima kojima smo poslane.  s. Doroteja Krešić

 

Susret trajne formacije

U samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, u dvorani Florentini, održana su dva susreta trajne formacije za sestre. Prvi od 15. – 17. listopada 2010. god. za sestre od 35.- 41. godine zavjeta, drugi od 19.-21. listopada za sestre od 42.- 45. godine zavjeta. Na prvom susretu bile su prisutne 62 sestre a na drugom 55. Pod vodstvom voditeljice susreta, sestre Hanne Schulz, iz Njemačke (Zajednica Blaženstva) i prevoditeljica: s. Rastislave Ralbovsky i s. M. Blaženke Perković, sestre su razmišljale i izmjenjivale iskustva na temu „Zrelost kao izazov“. Prva grupa sestara je na dan 16. listopada, hodočasnički dan bl. majke Marije Terezije Scherer, aktivno sudjelovala u liturgiji večernje sv. mise, na kojoj su uz hodočasnike bile prisutne i djevojčice osmog razreda, njih preko 50, koje su obavljale trodnevne duh. vježbe u kući za mlade, Betaniji. Obadvije grupe sestara su se razišle zadovoljne jer su imale mogućnost, upravo kao generacija, zajedno dijeliti iskustva i gledati u budućnost. Poželjele su nastavak takvih susreta. s.S.

Facebook likebox