"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

STUDIJSKO – DUHOVNI DAN

Dana 3. lipnja 2014. u organizaciji HUVRP-a održan je studijsko – duhovni dan na kojem su sudjelovale kandidatice, postulantice i novakinje redovničkih zajednica u Hrvatskoj. Iz naše zajednice sudjelovale su kandidatice Josipa Jakić, Kristina Lovreković, Helena Koščak, Monika Ljevar , Sonja Kaurin i novakinja s.Rafaela Jozić. S njima je u pratnji bila voditeljica Postulata s.M. Kristiana Kolić. Susret je započeo sv. misom u zagrebačkoj katedrali, a potom su se sudionice autobusom uputile prema Sloveniji.
Prvo odredište bilo je bazilika Marije zaštitnice u Ptujskoj Gori. Sudionice su imale priliku slušati zanimljivosti ovog Marijanskog svetišta koje slovi kao biser gotike i kao jedan od najljepših slovenskih kulturnih spomenika. Potom je uslijedila podjela diploma diplomanticama Novicijatske škole. Nakon kratke pauze i prilike za okrjepu, putovanje je nastavljeno u Stičnu, u cistercitski samostan. Upoznavanje ove opatije, kao i muzeja kršćanstva bilo je upriličeno od strane cistercitskog redovnika, koji je predstavio samostan i cistercitsku duhovnost. Ova opatija posjeduje i muzej kršćanstva sa bogatom zbirkom relikvija, liturgijskog ruha i posuđa, kao i stare i vrijedne knjige pisane na pergameni.
Treće odredište bilo je karmelićanski samostan u Mirnoj Peči. Molitvom, pjesmom i razgovorom sudionice su imale priliku pobliže upoznati karmelsku duhovnost. Bilo je zanimljivo vidjeti punu govornicu mladih sestara i pripravnica nasuprot slovenskih klauzurnih sestara.
Posljednje odredište bila je Kartuzija Pleterje. Nakon kraćeg dokumentarnog filma, bila je prilika slušati o životu kartuzijanaca kao i postavljati pitanja kartuzijanskom monahu.
Uslijedio je povratak u Zagreb uz večernju molitvu, pjesmu i druženje. Ovaj susret zasigurno je svim sudionicama bio na izgradnju, kao i međusobni poticaj na ustrajnost u svome zvanju.
Sonja Kaurin, kandidatica

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox