"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

PRIJAŠNJI SUSRETI

Susret sestara juniorki u Granešini

susretjun1

„Virtualno u službi zajedništva“ bila je tema susreta sestara juniorki, održanog u Granešini 18. i 19. svibnja. Na susretu je sudjelovalo oko  60 sestara različitih redova. Prvi dan susreta velečasni Ivan Miklenić, glavni urednik  Glasa Koncila, svojim zanimljivim nagovorom upozorio nas je na prednosti ali i opasnosti masovnih medija, kao što su: novine, televizija , internet, film, CD, DVD, itd.  „Potrebna je kritičnost prema medijima s obzirom da su naša stvarnost, trebamo ih uvažavati“, naglasio je voditelj. 
Odgoj za medije podrazumjeva kritičnost, doziranje, te svijest da su mediji samo sredstvo. Upravo razvoj zdrave kritičnosti može nas očuvati od pogubnog utjecaja medija. Naglasio je da mediji mogu djelovati kao „blagoslov ili prokletstvo“. U praktičnom djelu rada učili smo kako pravilno pisati vijest, izvještaj, osvrt, komentar a na kraju i same smo pisale pojedinu vrstu novinskog teksta. Dan smo završili zajedničkim slavljem Večernjih hvala.

 Drugi dan, svojim izlaganjem obogatio nas je fra Mirko Mataušić OFM, svojim teološkim promišljanjem o medijima. Skrenuo je pozornost na to kako se već na Drugom vatikanskom koncilu govorilo o medijima sa strane humanističkih znanosti. Posvijestio nam je i naglasio da ono što je nekad radila Crkva danas rade mediji; nameću novu vrstu religioznosti, tumače ljudima njihova iskustava, objašnjavaju im što je dobro a što zlo. Naglasio je da danas istaknuto mjesto u kući zauzima televizor dok je prije pedesetak godina svaka kuća imala na takvom mjestu „mali kućni oltar“.

Nakon predavanja imale smo radionice po skupinama u kojima smo međusobno razgovarale o pitanjima:

1. STANJE U ZAJEDNICAMA
- Koliko su mediji ušli u dnevni red zajednica?
- Koliko vremena provodimo pred TV, kompjuterom a koliko u molitvi?

2. MEDIJSKA NAOBRAZBA

3. MEDIJSKI PROGRAMI U SLUŽBI POTICANJA KOMUNIKACIJE U ZAJEDNICAMA
- Koliko zajedno gledamo emisije, filmove i o njima konstruktivno razgovaramo?

4. KAKO INTERNET NAPUNITI RELIGIOZNIM SADRŽAJIMA, NAMETNUTI SE KVALITETOM? (Npr. pp-prezentacije, kratki filmovi, web-stranice, facebook…)

Susret je bio obogaćen sv. Misom, rekreativnim druženjem i izmjenom iskustava.

Zahvalne i obogaćene novim spoznajama potaknute smo da se i same više uključimo u novu evangelizaciju, ali imati na umu, da uvijek moramo ostati na izvoru i iz njega crpiti snagu za autentično življenje vlastite karizme.

Sestre juniorke: s. Anđela Sudar i s. Dijana Lončarek


Zahvaćenost u životu sv. Franje i naših Utemeljitelja 

rebrojun12

Juniorski susret na kojemu smo sudjelovale nas 6 sestara, započeo je u subotu 4.02.2012. na Rebru, uz predvođenje s. Finke Tomas, voditeljice juniorata. Zahvaćenost sv. oca Franje i naših Utemeljitelja bila je tema našeg druženja i razgovora. Potaknute njihovim primjerom promišljale smo i mi o vlastitoj zahvaćenosti Kristom. Gledale smo kako se ona očituje u životu svake pojedine, u našim međusobnim odnosima, kako na radnom mjestu tako i u zajednici. Radosne i zahvalne na daru zajedništva, kojeg smo iskusile i mi međusobno i sa sestrama zajednice na Rebru, koje su nas rado i sestrinski primile, privele smo sutradan, 5.02. naš susret kraju. Svaka od nas ponijela je u svoju zajednicu nešto od zahvaćenosti koja je među nama ponovno oživjela, te se nadamo da će i rezultati susreta biti u našem konkretnom životu još vidljiviji.
s.D.L.


Juniorski susret 

junsus11U Zagrebu, na Rebru, održan je od 28.-30.10. 2011. juniorski susret na kojem je sudjelovalo šest sestara juniorki: s. Anđela Sudar, s. Samuela Župarić, s. Marija Pia Tadijanov, s. Luca Dabić, s. Marta Kovačić i s. Dijana Lončarek. Zajedno s voditeljicom juniorata, s. Finkom Tomas, razmišljale su o liku bl. s. Zdenke Schelingove, na kojem su se nadahnjivale meditirajući njezine duhovne spise. Doživjele su radikalnost njezina predanja kao novi izazov za njih i danas. Sestre koje su sudjelovale na europskom juniorskom susretu u Slovačkoj, prenijele su tom prigodom svoje doživljaje i iskustva ostalima, kroz osobno pripravljene prezentacije.

Drugoga dana rada, pohodile su u večernjim satima grob oca Ante Antića u crkvi Gospe Lurdske i sudjelovale na euharistijskom slavlju. Na kraju su posjetile i bolnicu Rebro, razgledale pojedine odjele, gdje sestre i danas djeluju, s molitvom da i one poput bl. sestre Zdenke sa sve većom ljubavlju i zauzetošću za bolesnu braću, svakodnevno idu ''od oltara Gospodnjeg k oltaru dužnosti.''   s. D. 


Susret sestara juniorki u Slovačkoj

susretEuropski susret sestara juniorki Milosrdnih sestara sv. Križa, koji se održava svake druge godine, u drugoj provinciji, ove je godine održan u Slovačkoj od 20. do 27. kolovoza. Naslov susreta: Stopama blažene sestre Zdenke kao i moto sadržan u izrijeci naše najnovije blaženice Moj put je samo ljubav i pouzdanje u Boga, daju naslutiti da smo imale povlasticu neposredno doživjeti najvažnija mjesta vezana uz život i smrt blažene sestre Zdenke. Na susretu je sudjelovale sestre juniorke i njihove voditeljice iz Matične prvincije Švicarske,  Provincije Srednje Europe, Baden-Würtemberga, Češke, Slovačke i Hrvatske. Ukupno trideset i jedna sestra. Iz naše Hrvatske bile su s. Anđela, s. M. Pia, s. Dijana, s. Marta, s. Hana te s. Dragica, kao zastupnica voditeljice juniorata, s. Finke.

Naše hodočašće započelo je i završilo u Trnavi, gdje su nas primile i udomile gostoljubive sestre Slovakinje. Provincijalna poglavarica, sestra Benjamina, u svom pozdravnom govoru potaknula nas je na unutarnju povezanost s Crkvom čija se mladost tih dana očitovala na svjetskom susretu mladih u Madridu. Također je predstavila Trnavu kao grad u kojem se čuva sjećanje na činjenicu da se u njemu dogodio početak i kraj Bogu posvećenog života blažene sestre Zdenke. Ondje je kao kandidatica živjela dvije godine na mjestu gdje su sestre imale dječji vrtić. Ondje je kao sestra nakon povratka iz zatvora proživjela tri posljednja mjeseca prije nego što je u obližnjoj bolnici predala svoju plemenitu dušu Bogu. S. Benjamina je još istaknula kako se štovanje blažene sestre Zdenke sve više širi ne samo u Trnavi nego i u Slovačkoj i u inozemstvu te poželjela da sestra Zdenka bude zagovornica i bliska suputnica svakoj sudionici susreta.

Slijedeći stope blažene sestre Zdenke kroz tjedan dana vozile smo se posebnim autobusom od Podunajskih Biskupica, preko Cerove, Donjeg Smokovca, Spišske Podhradie, Krive, Bratislave i natrag do Podunajskih Biskupica i Trnave. Bilo je to obogaćujuće i radosno putovanje na kojem se moglo opaziti kako duhovnost blažene sestre Zdenke čiji se tipični izričaj utisnuo u njezino mlado lice u obliku radosna smiješka s lakoćom osvaja srca mladih sestara. Ne samo u radosnom druženju nego i u lijepo oblikovanim zajedničkim molitvama Časoslova dolazila je do izražaja njihova mladenačka kreativnost koja im je omogućavala da unatoč različitosti jezika i kultura iz jednoga srca slave Boga molitvom, pjesmom i glazbom bilo u kapelicama, u autobusu ili u prirodi. Svaki dan našeg susreta imao je svoj vrhunac u svetoj misi. Tu smo doživjele kako internacionalnost naše Družbe može biti mjesto i način proslave Boga, mjesto na kojem se Crkva očituje kao jedna i katolička. Svećenici koji su slavili svetu misu nisu propustili istaknuti svoje oduševljenje duhovnošću blažene sestre Zdenke, njezinom ljubavlju i poniznošću.

Članice Tima za formaciju Provincije Slovačke svojim su nas predavanjima koja su se održavala na različitim postajama našeg puta upoznavale s likom sestre Zdenke, s njezinim korijenima, s temeljnim pokretačima njezina duhovnog razvitka i s okolnostima u kojima se odvijao. 'Moj put je ljubav i pouzdanje u Boga.' Zašto sestra Zdenka nije dala prednost milosrđu,  žrtvi ili jednostavnosti? Zašto baš ljubav i pouzdanje? To su neka od pitanja koja su obrađena u predavanjima i na koja postoji odgovor: Sva je  tajna njezina života u  predanju Bogu i ljudima. Na temelju ovih predavanja i mi smo osobno i zajednički bile stavljene pred pitanja o korijenima i razvitku svoga osobnog predanja Bogu, tražile svoj osobni odgovor te nešto od toga međusobno podijelile. Sestre su nas potaknule na povjerenje i pouzdanje u Božje vodstvo, u prisutnost Oca koji nas ljubi te na radost što u blaženoj sestri Zdenki imamo pravi primjer takvog pouzdanja.

Mjesta koja smo posjetile slijedeći stope sestre Zdenke ostavila su dubok trag u našim srcima. Naslutile smo nešto od težine vremena u kojem je živjela i nešto od žara ljubavi i pouzdanja u Boga kojim je gorjela. Osim ove dragocjene dimenzije našeg susreta sestre su nas upoznale i s mnogim vrijednim spomenicima religiozne, kulturne i povijesne baštine svoga naroda. Posjetile smo mnoge crkve, povijesne utvrde, jedan etno-muzej na otvorenom, Slovački Betlehem, Nacionalni park Visoke Tatre itd. Sve nas ovo ispunja dubokom zahvalnošću prema sestrama iz Slovačke. Posvuda su nas lijepo ugostile i brinule se za sve što nam je trebalo. Svjesne smo da je organizacija jednog ovakvog susreta zahtijevala velik trud i zahvalne smo im za sve što su nam pripremile. Vjerujem da zastupam doživljaj svih sudionica ako napišem da su nadmašile sva naša očekivanja.

Zahvaljujemo srdačno našim poglavaricama što su nam omogućile sudjelovati na ovom susretu. Veliko je blago doživjeti internacionalnost naše Družbe, bogatstvo naše karizme i nadasve vrhunac njezina ostvarenja u liku blažene sestre Zdenke. Hvala!

s. Dragica Ivkić

gesloPod geslom bl. sestre Zdenke  Moj put je ljubav i pouzdanje u Boga započele smo europski susret juniorki u Slovačkoj od 20.-27. kolovoza 2011.

zajednicka

30 juniorki zajedno s voditeljicama, okupilo se iz Matične provincije Švicarske, 
Baden-Würtemberga, Srednje Europe, Hrvatske, Češke i Slovačke…

hod

….te započele svoj hod Stopama sestre Zdenke!

crkva

Crkva u Podunajskim Biskupicama gdje se čuvaju relikvije bl. sestre Zdenke.

grobzdenka

Grob bl. sestre Zdenke…..u Podunajskim Biskupicama


kriva

Kriva…rodno mjesto bl. sestre Zdenke

bivsa pk

Posjetile smo bivšu provincijalnu kuću u Podunajskim Biskupicama, 
gdje je bl. sestra Zdenka imala formaciju

tatri

Prekrasni Tatri…

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox