"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

JUNIORSKI SUSRET U ZAGREBU

juniorke1212U našoj kući na Vrhovcu održan je od 7. do 9. 12. „zimski susret juniorki“. U pravom smislu, bio je zimski jer nas je u subotnje jutro iznenadio snijeg do koljena. Tema susreta bila je „Služenje“, a susret je vodila s. Finka Tomas, voditeljica juniorata. Sudjelovale su s. Anđela Sudar, s. Samuela Župarić, s. Luca Dabić, s. Marija Pia Tadijanov, s. Marta Kovačić, s. Dijana Lončarek i s. Elfrida Abazi, koja je doputovala iz St. Bara.
Susret smo započeli izmjenom iskustava na temu za koju smo se unaprijed pripravljale. Ponajprije smo se pozabavile, aktivnostima, dužnostima i djelatnostima preko kojih svaka osobno služi zajednici, ljudima s kojima se susreće, a time i samoj Crkvi. Sestra Finka je u svom izlaganju o služenju započela od temeljnog uzora našega služenja – Isusa- njegova primjera, koji nije došao da mu služe, nego da služi, i naglasila da je služenje zapravo darivanje sebe i svojih talenata bližnjima. Pojam „služenje“ u današnjem svijetu i društvu nije dobro prihvaćen niti cijenjen. U subotnje prijepodne razgovarale smo o tome kako je taj stav moguće shvatiti samo u Isusu Kristu. On je prekinuo tradiciju gledanja na služenje kroz prizmu robovanja drugima. Evanđeoski čovjek služi Bogu iz ljubavi nasljedujući Njega koji se iz ljubavi predao za čovjeka. Poznato je da služenje bez ljubavi nije služenje, nego je vrlo često rad za vlastitu korist i iz vlastitih interesa. 
Ponovno smo si posvijestile da su djelatnostima koje vršimo ili se na njih pripravljamo izazov na kvalitetu služenja: studij, rad u bolnicama, sa starijim sestrama, u Centru za rehabilitaciju, s djecom u produženom boravku u Centru Amadea, rad u vrtiću, kao i rad s mladima na različite načine. Naši svakodnevni susreti s ljudima kojima je potrebna nada, smisao, vjera i puno ljubavi, potiču nas da im budemo znak Božje prisutnosti upravo kroz davanje i darivanje. „Ljude činimo više ljudima služeći im“, zaključila je s. Finka. 
U subotnje popodne trebao nam se pridružiti vlč. Milan Loić, Lazarista, no zbog vremenskih uvjeta, to nije bilo moguće. Naš rad smo nastavile razmišljajući o novim vidovima služenja koji utiru put našoj budućnosti. Razgovore razmišljanja i druženje okrunili smo toga dana večernjim klanjanjem pred Gospodinom, predajući Mu sebe sa svim što imamo, sve one s kojima smo povezane u zajedničkom radu i služenju, te cijelu našu provinciju, s molbom i željom da bismo bile sve otvorenije potrebama vremena, tj. Božjem planu za nas. 
Nedjeljno prijepodne završili smo međusobnim poticajem na svjesniju zauzetost i darivanje drugima ponajprije u svojim zajednicama, u molitvi, u radu i učenju. Susret smo završile zajedničkim objedom sa sestrama zajednice na Vrhovcu, koja nas je velikodušno kroz ovo vrijeme udomila, a potom smo se vratile svojim zajednicama u Đakovu, Slavonski Brod, Rijeku, Zagreb-Rebro i Bar. Obnovljene u duhu želimo s većom odanošću i ljubavlju nastaviti svoje služenje onima kojima smo poslane. 
s. Marija Pia Tadijanov

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox