"Ako si se zavjetovala,drži zavjet.

To je sveta dužnost."
                                                                                                                                         o, Teodozije Florentini

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda bl. M. M. Terezije Scherer (FSR)

Što je Franjevački svjetovni red?

Franjevački svjetovni red (FSR) potječe od nadahnuća sv. Franje Asiškoga kojemu je Svevišnji objavio evanđeosku bit života u bratskome zajedništvu.

 Franjevački svjetovni red je javno društvo u Katoličkoj crkvi i raščlanjuje se u bratstva na različitim razinama: mjesnoj, područnoj, nacionalnoj i međunarodnoj. Bratstva se međusobno usklađuju i povezuju propisima Pravila, Generalnih konstitucija i Statuta Franjevačkoga svjetovnog reda. Svako od tih bratstava ima pravnu osobnost u Crkvi.                                                                              
                                                                                                Iz Generalnih konstitucija 28, 1; 1, 5

Naziv i ustroj Mjesnog bratstva bl. M. M. Terezije Scherer u Đakovu
Đakovačko mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda  je  izraslo iz  Euharistije  slavljene svakoga 16. u mjesecu,  kada se u samostanskoj crkvi Milosrdnih sestara sv. Križa na Hodočasničkom danu  okupljaju mnogobrojni štovatelji bl. M. M. Terezije Scherer ( 1825. -16. VI. 1888. ), prve vrhovne poglavarice i najizvrsnije suradnice o. Teodozija Florentini, švicarskog kapucina i utemeljitelja Milosrdnih sestara sv. Križa. 

Utemeljenje Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog bl. M. M. Terezije odgovor je  na traženje onih štovatelja koji su u svojim srcima prepoznali poziv na dublje življenje Evanđelja, a  sukladno Pravilu i konstitucijama Franjevačkoga svjetovnog reda. 

Mjesno bratstvo bl. M. M. Terezije Scherer pri samostanu Milosrdnih ss. sv. Križa u Đakovu, Osječkog područja Franjevačkoga svjetovnog reda sv. Antuna Padovanskog kanonski je osnovana i uređena zajednica ( 2004. god. ), u skladu s Generalnim konstitucijama Franjevačkoga svjetovnog reda.

Mjesno bratstvo bl. M. M. Terezije Scherer organizirano je i djeluje u skladu s Pravilom, Generalnim konstitucijama, Obrednikom FSR – a, Statutom Međunarodnog i Nacionalnog bratstva FSR – a kao i općim odredbama Zakonika kanonskoga prava.

Mjesno bratstvo ima pečat okrugla oblika kojem je uz obod ispisan tekst: Franjevački svjetovni red Osječkoga bratstva sv. Antuna Padovanskog – Bratstvo bl. M. M. Terezije Scherer, Đakovo. U središtu pečata je ucrtan znak tau, ispod njega dvije pružene ruke.

Mjesno bratstvo FSR – a nije grupa, udruga ili molitvena zajednica, nego crkvena pravna osoba.
Svako mjesno bratstvo osnovna je stanica Franjevačkoga svjetovnog reda i vidljivi znak Crkve, zajednice vjere i djelotvorne kršćanske ljubavi. U njemu treba stalno razvijati osjećaj crkvenosti i franjevačkog poziva te apostolski život njegovih članova. ( Pravilo 22 )

S obzirom na to da Crkva svojim autoritetom stoji iza svakoga bratstva FSR – a, članovi se osobito zalažu za promicanje evanđeoske poruke i različitih oblika evangelizacije.

Članovi bratstva su suodgovorni za život bratstva, što potvrđuju osobnom zauzetošću, svjedočenjem, molitvom i djelatnom suradnjom.
Kroz redovite tjedne sastanke i druge mjesečne, kvartalne i godišnje susrete, studijske i druge sadržaje, cjelokupan program bratstva pridonosi učvršćivanju i produbljivanju međusobne bratske povezanosti i franjevačkom stilu življenja evanđeoske poruke.

Svjetovni franjevac nije ništa više nego kršćanin, ali niti ništa manje od toga. Članom može postati svaki krštenik koji ima želju živjeti svoja krsna obećanja dublje i odgovornije izdižući se iznad  svakodnevne osrednjosti.

PRAVILNIK O ŽIVOTU I DJELOVANJU 

Mjesnog bratstva bl. M. M. Terezije FSR-a

ZA ŽIVOT I ZAŠTITU NEROĐENIH Inicijativa pro vita Đakovo


U OSIJEKU PREDSTAVLJENI „FRANJEVAČKI IZVORI“

prestavljanjeFIU organizaciji Vijeća franjevačkih zajednica Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te suorganizaciji Područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Osječkog područja sv. Antuna Padovanskoga, a u izvedbenoj organizaciji časne sestre Karmele Dominković iz Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, u Dvorani Kapucinskog samostana u Osijeku održano je predstavljanje značajnog bibliofilskog djela za franjevačku i kulturnu baštinu u Hrvata, u subotu, 22. prosinca 2012. godine.
U izvedbi kulturno – umjetničkog programa sudjelovali su članovi mjesnih bratstava svjetovnih franjevaca (OFS): Blaženka Gazafi (Ilok), Slavica Culjak (Đakovo) i Jadranka Ljubojević (Subotica) te časna s. Deodata Kočonda (Đakovo), koje su krasnoslovile djela Velimira Deželića: „Blagoslov svetoga Franje“, Vladimira Nazora: „Brat mali“ u kojima autori govore o veličini sv. Franje Asiškoga i o vezi hrvatskog naroda i franjevaca, te iz djela Giambattiste Montorsi „Franjo Asiški učitelj života“ – „Prve žive jaslice“. Uz to je voditelj programa Mato Batorović podsjetio na riječi Antuna Gustava Matoša o povezanosti hrvatskog naroda s franjevcima i don Frane Bulića koji reče: „Mi Hrvati imademo obavezu harnosti umbrijskom Apostolu, jer spadamo među prve koji su osjetili blagodati njegova rada, koji je nastavljen od njegovih sinova!“ Jadranka Ljubojević na gitari je izvela dvije franjevačke i jednu božićnu pjesmu, čime je cijeli program dobio na živosti.
Č. s. Karmela Dominković govorila je „Što su Franjevački izvori i razgranatost franjevačke obitelji“ i tako je podsjetila na bogatstvo franjevačkog pokreta u nas i u svijetu, dok je fra Marijan Glamočak, OFM iz Slavonskog Broda govorio „Važnost Franjevačkih izvora i dinamika rada na Franjevačkim izvorima na hrvatskom jeziku“. Fra Marijan je u svome zanimljivom i preglednom izlaganju prikazao prošlost pojedinačnih prijevoda djela iz franjevačkih izvora u posljednjih pedesetak godina, a dao je i uvid u knjigu koja je predstavljena „Franjevački izvori“.
Budući da je predstavljanje održano u predbožićno vrijeme jedan dio programa posvećen je „jaslicama“ koje je sv. Franjo prvi dao načiniti 1223. godine želeći „obnoviti uspomenu na ono Dijete koje je rođeno u Betlehemu, i na njegove djetinje potrebe i neprilike tj. kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u nazočnosti vola i magarca.“ Promišljalo se o tome što Božić znači za svakoga pojedinca napose u Godini vjere.
U ime Vijeća franjevačkih zajednica pozdravila je i govorila provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara č. s. Marija Amalija Kupčerić, a pozdrav i dobre želje izrekla je i područna ministra OFS-a S. Maja Janc.
S čestitkama za Božić završen je službeni dio programa te se nastavilo družiti i izmjenjivati iskustva i čestitke uz okrjepu koju je pripremilo Područno vijeće OFS-a i Kapucinski samostan u Osijeku. Organizatori i realizatori programa zahvalni su braći Kapucinskog samostana u Osijeku, na čelu s gvardijanom fra Miljenkom Vrabec.
Izdavač knjige „Franjevački izvori“ je Vijeće franjevačkih zajednica Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uz materijalnu pomoć Vlade Republike Hrvatske, a na organizaciji i pripremi koju je vodio fra Pero Vrebac, OFM (Sarajevo) radilo se skoro pet godina. Urednik djela je fra Marijan Karaula, OFM (Sarajevo) i sadašnji predsjednik VFZ-a fra Ivan Sesar, OFM (Mostar). / MATO BATOROVIĆ, ILOK 

MOLITVA U DUHU ASIZA
AsizSjećajući se na veliki događaj molitve za mir u Asizu prije 26 godina, okupljeni vjernici u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova u Đakovu,  zajedno sa samostanskom zajednicom upravili su svoje molitve Gospodinu za veliki dar mira svakom ljudskom srcu i svim narodima.
Predvođeni članovima Mjesnoga bratstva Franjevačkoga Svjetovnog reda M.M.Terezije Scherer, koji su zajedno sa svojom duhovnom asistenticom, s. Karmelom Dominković organizirali molitvenu večer uključivši naše kandidatice i novakinje, nazočni su Framaši, te učenice na duhovnoj obnovi u kući Betanija, svojom pjesmom i tišinom, u koju je sve nazočne uvela na početku molitve s. Karmela, svesrdno podržali molitvu. Poneseni dubokom željom da sveti mir nadvlada sve zapreke stvorene među pojedincima i narodima, nazočni su se nakon završene molitve, zadržali još neko vrijeme u tišini samostanske crkve a potom razišli svojim kućama. s. F.  


 

ČETVRTA IZBORNA SKUPŠTINA

izbornafsr12U Mjesnom bratstvu Franjevačkoga svjetovnog reda bl. majke M. Terezije Scherer  u Đakovu, s početkom u 18. 00 sati  22. listopada održana je četvrta Izborna skupština.
Prema čl. 76, 2 i 92,2 Konstitucija,  izbornoj skupštini predsjeda ministar, odnosno predsjednik Područnog vijeća ili njegov delegat, koji obavlja i bratski pohod Mjesnom bratstvu. Izbornoj skupštini nazoči i jedan od područnih duhovnih asistenata ili delegat, koji obavlja pastoralni pohod sukladno  navedenim člancima  iz Konstitucija .

Bili su to: Gospođa Maja Janc, gosp. Ivica Janc i fra Vjenceslav Janjić.
Pohoditelji su prije izborne skupštine pregledali knjige i arhiv bratstva, te se upoznali s prilikama bratstva. 

Sama izborna skupština odvijala se u dva dijela.  U prvom dijelu u ime bratstva skup  su pozdravili Stevica Henc i Slavica Culjak, a izvješće o radu Mjesnog bratsva predočila je s. Karmela Dominković. 

Nakon uvodnog dijela uslijedio je pozdrav područne predsjednice gosp. Maje Janc, pohvala zajednici  i  zahvala duhovnoj asistentici. 

Zatim je uslijedio zaziv Duha Svetoga, čitanje evanđeoskog ulomka, nagovor područnog duhovnog asistenta i sam čin izbora. 

Za služenje u Bratstvu  za  naredne  tri godine  u zajedništvu  sa s. Karmelom  izabrani su: Stevica Henc,  predsjednik i Mario Švarcmajer,  zamjenik. U ostalim službama zauzimati će se: Slavica Culjak, Ružica Gvozdanović, Nada Milković, Anica Mesić, Ivana Pastuović, Janja Stanić i Mišo Labak./k

 


 

HODOČAŠĆE U ASIZ 

asiz12MJESNO BRATSTVO FRANJEVAČKOG SVJETOVNOG REDA (OFS)* IZ ĐAKOVA NA HODOČAŠĆU «U GODINI VJERE STOPAMA SV. FRANJE I SV. KLARE», Asiz, 20. do 25. rujna 2012. godine

 

O desetoj obljetnici kanonskog utemeljenja Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda bl. M. M. Terezije Scherer pri samostanu Milosrdnih sestara Svetog Križa u Đakovu, uz Godinu vjere i o 800. godišnjici Drugog franjevačkog reda Sv. Klare, u Asizu je održana u organizaciji Mjesnog bratstva duhovna obnova na temu Stopama Sv. Franje i Sv. Klare od 20. do 25. rujna 2012. godine. 
Glavnina hodočasnika, od 55 osoba, bili su članovi Mjesnoga bratstva, te nekoliko štovatelja Bl. Majke Terezije iz Lipika i nekoliko članova OFS-a iz Slavonskog Broda i Iloka. Organizatorica s. M. Karmela Dominković pozvala je i mene, kao jednoga kojemu posebno mjesto pripada, jer sam surađivao na utemeljenju bratstva, a i poslije sam pratio kao nacionalni ministar OFS-a, a pratim i dalje, djelovanje ovoga mladoga bratstva koje je postavljeno na zdrave noge u izgradnji braće i sestara za istinite kršćane.
Na hodočašće su se uključile i sestre Sv. Križa s. Mirela Štraub, s. Mirjana Kesić, s. Deodata Kočonda i s. Nataša Jozić, koje su svojim vodstvom pjevanja u liturgijskim slavljima i na pojedinim svetim franjevačkim mjestima obogatile doživljaj. Hodočastila je i s. Novokracija iz Družbe sv. Bazilija iz Slavonskog Broda.
Veoma uspjelu cjelokupnu organizaciju, osmišljavanje i vođenje programa vodila je s. M. Karmela Dominković, duhovna asistentica Mjesnog bratstva u Đakovu, a voditelj po Asizu i okolini Stopama Sv. Franje i sv. Klare bio je fra Robert Perišić, OFM, župnik na Sigetu u Zagrebu.
Krenuli smo iz Crkve sestara Sv. Križa u Đakovu, 20. rujna 2012. godine, u 17. sati, u autobusu APP iz Slavonske Požege, te putem pokupili putnike iz Sl. Broda, Nove Gradiške, Lipika i Zagreba. Putovali smo cijelu noć i ujutro stigli na franjevačku Golgotu – La Vernu, gdje smo slavili sv. misu i razmatrajući obišli mjesta povezana sa životom Sv. Franje i čudom primanja Kristovih rana. U popodnevnim satima krenuli smo prema Asizu uživajući u ljepotama Božje prirode. Smjestili smo se u neposrednoj blizini crkve Sv. Marije Anđeoske – Porcijunkule, gdje nam je bilo stanište slijedećih dana.
Drugi dan smo u samoj crkvici Porcijunkuli slavili sv. misu, a prije toga u parku uz crkvu u dvorištu našeg smještaja molili i pjevali molitvu Crkve – Jutarnju, što su pratili mnogi gosti hotela sa divljenjem.
Upoznali smo Asiz, od bazilike Sv. Franje, Sv. Klare, katedrale Sv. Rufina, rodne kuće Sv. Franje do Sv. Damjana, i vidjeli još puno mjesta povezanih sa životom osnivača franjevačke karizme.
Treći dan u Asizu, slavili smo sv. misu u božjoj katedrali – u prirodi, u Carcerima, što je bio posebni doživljaj. U osmišljavanju programa puta ovdje smo imali dirljivi doživljaj – prikazali smo Stvoritelju košaru slavonske zemlje, urešenu đakovačkim cvijećem, bogato vezenim ručnikom i hrvatskom trobojnicom. Uz prikaz ovog najljepšeg dara molili smo za Slavoniju i našu Domovinu. Nakon misnog slavlja svaki sudionik je razbacao zemlje po brijegu i tako smo označili hrvatski teritorij. 
U povratku smo hodočastili Sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u Padovu, gdje smo slavili sv. misu, upoznali se sa svetištem, a potom u Bazilici Sv. Antuna obavili svoje pobožnosti kod Svečevog groba i ostalih relikvija. Za cijelog puta imali smo prikladno vrijeme, ni vruče ni hladno.
U Padovi, kada se išlo prema Bazilici Sv. Antuna počela je padati kiša, a dok smo bili u crkvi spustila su se dva prava pljuska – lilo je kao iz kabla, kako to lijepo kaže naš narod. Već smo se šalili da nas Sv. Anto ne pušta kući! Ipak stišalo se vrijeme i mirno smo mogli doći do svoga autobusa i krenuti u noć prema Hrvatskoj.
Fra Robret je na mnogim mjestima crticama iz života Sv. Franje i Sv. Klare ilustrirao njihov život, ali i poticao na nasljedovanje naših utemeljitelja na putu obraćenja i izgradnje u prave kršćane. Kod svake sv. mise povezao razmišljanje uz čitanja, ali i mjesto na kojem smo se nalazili. I dobro mu je to uspijevalo!
Na putu, u autobusu, molili smo i pjevali, razmatrali, a razmišljali smo i o svom franjevačkom pozivu kao svjetovnih franjevaca, podsjetili smo se na početke pokornika iz Asiza a i na početke bratstva OFS u Đakovu i ulogu Franjevačkog svjetovnog reda – Trećeg reda Sv. Franje, kako se prije zvao u izgradnji boljeg svijeta.
U ime svih hodočasnika zahvaljujem s. M. Karmeli i fra Robertu za blagoslovljeno vrijeme koje smo zajednički proveli na ovom putu i hvala za sav trud. I ovo hodočašće znak je zrelosti i izgrađenosti Mjesnog bratstva OFS-a Bl. M. M. Terezije Scherer u Đakovu. Hvala i svim članovima bratstva na kršćanskom i franjevačkom svjedočenju! 
Mato Batorović 

* Na Kapitulu Franjevačkog svjetovnog reda 2011. održanom u Peruu, donesena je odluka da se širom svijeta objedini naziv Ordo Franciscanus saecularis. Za hrvatsko jezično područje i dalje ostaje naziv Franjevački svjetovni red, ali se mijenja oblik skraćenice. Umjesto FSR na snazi je nova skraćenica prema latinskom nazivu OFS  

ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA

4adv

 Adventski hod putem svjetla i dobrote: U četvrtu nedjelju došašća 18. prosinca, petnaestak minuta prije večernje sv. mise članovi Mjesnoga bratstva bl. M. M. Terezije adventski poticaj krasnoslovili su i simboličnim gestama uprizorili, u zajedništvu sa sestrama redovnicama dijelove evanđeoske poruke dotične nedjelje, kao i tekstove iz bogate ostavštine Majke Amadeje Pavlović, uzete iz pisma sestrama u dane došašća davne 1951. godine, a odnose se upravo na evanđeoski izvještaj 4. nedjelje došašća.

Uprizorenje je završilo dojmljivim ispisom Imena Isusova sa gorućim svjećicama.
Uslijedila je sveta misa koju je predslavio preč. gosp. Tomislav Ćorluka, župnik đakovački i dekan đakovačkoga dekanata./k

 


 

provincsusret

 

 

 

U neočekivanom susretu s fra Željkom Železnjakom, provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Čirila i Metoda, Zagreb, u Sikirevcima 16. veljače 2011. godine.

Na Kanonskoj vizitaciji u Župi sv. Nikole u Sikirevcima 16. veljače, susret s mons. Marinom Srakićem, nadbiskupom i metropolitom Đakovačko-osječkim.

 


 

Obilježena prva godišnjica uspješnog djelovanja

trisvjU četvrtak 3. veljače,  u vjerskoj emisiji Efata, obilježena je na Radio Đakovu  uz Dan života, prva godišnjica djelovanja  Inicijative pro vita Đakovo. Iz  naslova  je vidljivo da je riječ o životu  i zaštiti nerođenih. 
Inicijativa je zaživjela spontano, nakon nekoliko zabrinjavajućih zapažanja i istodobno kvalitetnih i obvezujućih poticaja, da treba na tom planu nešto učiniti.  
Glavni pokretači Inicijative su dr. Antun Lisec, liječnik iz Požekog kraja, đakovački župnik preč gosp. Tomislav Ćorluka i gospođa Nada Milković, članica  Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda bl. M. M. Terezije Scherer. 
U emisiji Efata je sudjelovala dr. Mirjana Rubin, pročelnica ginekološkog odjela KBC Osijek, mons. Vladimir Dugalić i s. Karmela Dominković, voditeljica i koordinatorica aktivnosti ove, u Đakovu mlade inicijative.
U okviru obilježavanja Dana života, članice FSR-a su dijelile edukativno poticajne letke na nekoliko frekventnijih mjesta u Đakovu, kao i u Kuševcu, Punitovcima i Sikirevcima. K

POTICAJNI LETAK

BILTEN - ožujak 2013., br. 30. god. VI.

BILTEN - prosinac 2012., br. 29. god. V.

BILTEN -  UZ 10. OBLJETNICU ODRŽAVANJA DUHOVNIH VJEŽBI ZA VJERNIKE - LAIKE; svibanj 2012., br. 27. god. V. 

BILTEN - prosinac 2011., br. 25. god.IV.

BILTEN - travanj 2011., br. 23. god.IV.

BILTEN  prosinac 2010., br. 22. god. III.

BILTEN  - listopad 2010., br. 21. God. III.

aljmas

 

 

DAN ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA U ALJMAŠU
Duhovne vježbe u svakodnevici završile su Danom zajedničkog života u subotu 5. lipnja u Aljmašu kod Gospe od Utočišta u zajedništvu s ostalim članovima Franjevačkoga svjetovnog reda Osječkog područnog bratstva gdje se okupilo oko 400 sudionika na svojem godišnjem hodočašću.

8_jpg

 

 

 

 

VII. KORIZMENO HODOČAŠĆE U ĐAKOVO 16. ožujka 2010.

 

fsrindv

 

 

 

 

IZBORNA SKUPŠTINA MJESNOG BRATSTVA FSR-a
26. listopada 2009.

TEČAJ INTEGRACIJE ŽIVOTA I VJERE 7. studenoga 2009. - 30. svibnja 2010. 

tecintind 5_jpg 1_jpg 

Svečanost primanja u mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda bl. M. M.Terezije
Scherer 
U nedjelju 07. lipnja 2009. god., na svetkovinu Presvetoga Trojstva, u dvorani susreta župske zajednice sv. Nikole biskupa u Sikirevcima, održana je svečanost primanja u novicijat Franjevačkoga svjetovnog reda prema vlastitom Obredniku.

ekov3

 

 

 

PRVA EKO VICIJADA
Povodom Svjetskog dana smijeha, koji se obilježava 07. svibnja, na đakovačkom korzu održana je Prva eko vicijada pod motom Smijehom pomažemo ljudima. (7. svibnja 2008.)

Kontakt: 
s. M. Karmela Dominković
tel. 801 261
e pošta: karmela.dominkovic@os.t-com.hr

Facebook likebox