"Ako si se zavjetovala,drži zavjet.

To je sveta dužnost."
                                                                                                                                         o, Teodozije Florentini

DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVICI

umjkrizOvaj model duhovnih vježbi želi pomoći pojedincu da se kroz najmanje 4 do 5 tjedana: redovito i svakodnevno vježba u osluškivanju Boga u svojem svakodnevnom životu.
Svakodnevno osluškivanje Božjeg govora je i poziv pojedincu da svoja iskustva razmijeni u grupi i s duhovnim prijateljima.
To je put na kojem se može dobiti mnogo duhovne snage. 
Obavljati Duhovne vježbe u svakodnevici znači svaki dan ponovno se zaputiti i otkrivati Božju blizinu u svojem životu. U početku to može značiti - boriti se sa samim sobom ….
Sve do danas mnogi ljudi traže Boga i sebe, ali možda na krivim mjestima. Svakodnevica mnogih kršćana je ispunjena rutinom i banalnostima, dužnostima i zahtjevima, aktivnostima i užicima, ali i trpljenjem i  nevoljama. Kako se izdići iz te osrednjosti? ….
Kako se probiti i steći svoje osobno iskustvo Božje blizine i Božjeg dodira?
Duhovne vježbe kod kuće – u svakodnevici – žele biti pomoć u rješavanju ove dileme. One su put vježbanja koje pojedincu može pomoći da postane osjetljiviji i propusniji za Božji dodir.
One mogu, ako se dobro obavljaju postati put preobrazbe, kao i putokaz i izvrsno sredstvo na putu do Boga i do vlastitog središta.
Dobro obaviti duhovne vježbe ne znači prvenstveno uspjeti, nego uvijek iznova započimati idući dalje i dublje.
Sveti Franjo Saleški znao je ljudima govoriti: Važno je svaki dan osluškivati Boga pola sata, osim ako imaš jako mnogo posla; tada je potreban čitav sat.
Svetac iz Asiza svojoj je braći često govorio: Započnimo još jednom ispočetka, kao da do sada nismo ništa učinili.

U Đakovu se duhovne vježbe u svakodnevici održavaju svake godine u vazmeno vrijeme. Model je prokušan i učinkovit.

Tjedni susret sadrži četiri koraka:  

- Molitveno meditativni početak;
- Tematsko izlaganje u trajanju oko 20 minuta;
- Osobni rad na tekstu – pisani sažetak izlaganja
- Svjedočenje sudionika;

- Sudionici do narednog susreta obavljaju svoj dnevni osvrt, tjedni osvrt s prijateljem, te razgovor s voditeljem ili voditeljicom duhovnih vježbi

Dan susreta: PONEDJELJAK
Mjesto susreta: Dvorana Florentini  Đakovo, Frankopanska 5a
Trajanje susreta: Dva sata
Vrijeme početka susreta 18, 30 sati

pdf

 

 

DESET GODINA DUHOVNIH VJEŽBI

10goddvNa svetkovinu Presvetog Trojstva, 03. lipnja ove godine nakon kratkog susreta sa sestrama karmelićankama u Karmelu svetog Josipa u Đakovačkoj Breznici u 16.00 sati mons. Đuro Hranić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije, predslavio je zahvalno misno slavlje uz obilježavanje 10. obljetnice održavanja duhovnih vježbi za vjernike laike u organizaciji Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda bl. M. M. Terezije Scherer u Đakovu, pri samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa.

Euharistijskom slavlju uz zajednicu sestara karmelićanki  prisustvovalo je sedamdesetak članova đakovačkoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda i Terezijinog kruga, predvođenih sestrama: s. Augustinom Dominkoivć, s. Deodatom Kočonda i s. Karmelom Dominković, voditeljicom  Terezijina kruga i duhovnih vježbi.

Biskup Đuro Hranić je pozdravljajući sve prisutne izrazio osobito zadovoljstvo, zahvalnost Bogu, s. Karmeli i njezinim suradnicima te napose svim polaznicima za deset godina održavanja duhovnih vježbi za vjernike laike.

U prigodnoj propovijedi promišljajući o tajni Presvetog Trojstva između ostaloga biskup je istaknuo kako su u Bogu  tri različite Osobe istog dostojanstva. Niti jedna božanska Osoba ne može postojati bez relacije s drugim božanskim Osobama. Trojstvo je izvor, nadahnuće, model, cilj i uvir svakog zajedništva. Presveto Trojstvo je model ljudskog života i društvenog zajedništva. Presveto Trojstvo je model našeg zajedništva, rekao je biskup Hranić.

Potom je obraćajući se polaznicima duhovnih vježbi rekao: Prvi oltar na kojemu se darujete Bogu je vaša obitelj. Služeći drugima, ljubeći članove obitelji – ljubite Boga. Bračno zajedništvo je predokus trojstvenog zajedništva. Vi ste među mnogim krštenicima oni koji ste ozbiljno shvatili svoje krštenje i svoje poslanje. Zajedno ostvarujemo poslanje. … Naše okupljanje je danas vapaj i molitva da se ne izgubimo, te ih pozvao i ohrabrio da poput stabla koje ide uvis imaju duboko korijenje.

Nakon ispovijesti vjere sudionici duhovnih vježbi su darove kruha i vina te košaru namirnica kao izraz solidarnosti s potrebitima i ujedno dar sestrama karmelićankama, a poslije sv. pričesti uslijedila je zahvala sudionika Trojstvenom Bogu za milosne darove primane tijekom 10 godina obavljanja duhovnih vježbi,  kroz koje je prošao ne malen broj sudionika..

U suradnji sa svećenicima, ocima franjevcima, laicima i svojim susestrama s. Karmela je sukladno karizmi svoje Družbe i  poslanju svoje redovničke zajednice nadahnute životom i djelom svetog oca Franje s polaznicima duhovnih vježbi okretala pogled sudionika prema vječnim vrjednotama istovremeno spuštajući ga obalama njihovih srca, kako je navedeno na malom biltenu  Bratstva FSR „Bl. M. M. Terezije Scherer“ koji donosi kratku kroniku duhovnih vježbi održanih u razdoblju od 2003. do 2012. godine.

U navedenom razdoblju osim Đakova obavljane su duhovne vježbe u Belišću, Iloku, Osijeku, Otoku,  Vinkovcima, Subotici, Sonti i Tuzli. 

Prema modelu otvorenih duhovnih vježbi ili modelu duhovnih vježbi u svakodnevici obrađene su sljedeće tematske cjeline: Tvoje je ime molitva, Budite mi svjedoci u Crkvi i svijetuImenom sam te zazvaoUčitelju, gdje stanuješ?!To čini i živjet ćešU potrazi za puninomPozvani smo zajedno rasti u dubinu, Otvaram se izazovu 800. obljetnice Franjevačkog pokretaI ti si pozvanDodirni svoju dušu, Kruh razlomljen za život svijeta. I tema ovogodišnjih osmotjednih duhovnih vježbi ponovno je bila okrenuta euharistijskom otajstvu pod naslovom  Kako vidjeti nevidljivo?! 

Liturgijsko pjevanje za vrijeme sv. mise animirale su sestre karmelićanke.

Po završetku misnog slavlja  riječi pozdrava i zahvale ocu Biskupu i sudionicima duhovnih vježbi uputili su: vlč. Marin Knežević, rektor samostanske crkve sestara karmelićanki, gospodin Ivan Andrić u ime đakovačkoga Mjesnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda, gospođa Marica Vrabanić, voditeljica molitvene zajednice u Nizi, te voditeljica duhovnih vježbi s. Karmela Dominković.

Nakon pozdrava sa sestrama karmelićankama i međusobne preporuke u molitve sudionici euharistijskog zahvalnog slavlja su krenuli put do Đakova, gdje se slavlje nastavilo za prijateljskom  zajedničkom večerom u restoranu Laguna.

A sestre su slavile još jedno radosno euharistijsko slavlje s vlč. Ivicom Martićem, župnikom u Kuševcu, koji je zajednicu sestara posjetio s grupom ovogodišnjih prvopričesnika i njihovih roditelja te s. Jelicom Đuzel i Ivanom Matić koje su ih pripravljale za sakrament prve svete pričesti prema Montessori metodi – katehezi Dobri Pastir. Poslije Svete mise kratko su porazgovarali sa sestrama te se za uspomenu fotografirali pred kipom Gospe Karmelske u samostanskoj kapelici.

 

O važnosti duhovnih vježbi najbolje govore svjedočanstva polaznika:

  • Miroslav: Shvatio sam pravu bit Sv. Mise. Shvatio sam da se na Misi Nebo i Zemlja spajaju, a mi po predanju Isusovu postajemo zajednica. 
  • Marica:Za mene je sve ovo bilo otkriće jedne velike tajne, jednostavno je to za mene biser mojega života. Rast, urastanje u dubinu Kristove žrtve. 
  • Nada: Slušajući izlaganja u duhovnim vježbama moje misl, moja duša i srce sve su otvoreniji za Isusovu prisutnost u otajstvu Euharistije. 
  • Sofija: Shvaćam i vjerujem da je po euharistije Isus živ među nama. 
  • Šimo: Misne molitve sam od ranije znao skoro napamet, ali su prolazile pokraj uha i srca. Sada obraćam pažnju na svaku riječ. Stvarno su te riječi duboke i diraju najdublji dio čovjekova bića. 
  • Terezija: Prisustvovanjem i u duhovnim vježbama dobivam odgovore na mnoga za mene pitanja kao: Što je Sv. Misa? Zašto idem na Sv. Misu? Tko su sudionici? Što pojedini dio znači za mene i zajednicu? Što se u pojedinom dijelu mise događa? Što je pričest? Kako ja trebam sudjelovati? Što ponijeti sa mise? 
  • Mišo: Imam bilješke od prošlih godina i vidim da se sadržaji duhovnih vježbi svode na isto. Zbog toga je to tako što je Isus isti, euharistija ista, a mi se po malo mijenjamo i postajemo sve više ono što učimo slaviti. 
  • Slavica: Radujem se svakom susretu s Isusom, a kada ne mogu ići svaki dan na sv. Misu  osjetim čežnju i nedostatak zajedništva. Hvala dragom Bogu na velikom daru našega bratstva, s. Karmele i samostana. A najviše za muku, smrt i uskrsnuće Isusovo. / s. Terezita Kalinić, karmelićanka 

Obrađivane teme
2003.
 Tvoje je ime molitva
2004.  Imenom sam te zazvao ti si moj
2005.  Učitelju, gdje stanuješ?
2006.  To čini i živjet ćeš
2007.  U potrazi za puninom
2008.  Pozvani smo zajedno rasti u dubinu
2009.  Otvaram se izazovu 800. obljetnice franjevačkoga pokreta
2010.  I ti si pozvan
2011.  Kruh je razlomljen za život svijeta

2012.  Kako vidjeti nevidljivo

DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVICI 2011. GODINE

U ponedjeljak 18. travnja 2011. godine već tradicionalno po deveti puta započele su osmotjedne Duhovne vježbe u svakodnevici na temu: Kruh razlomljen za život svijeta, kao priprema za blagdan bl. M. M. Terezije Scherer 16. lipnja i na slavlje Obećanja evanđeoskog života članova Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda M. M. Terezije pri samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu. Voditeljica duhovnih vježbi je bila s. Karmela Dominković, duhovna asistentica. I ove godine duhovne vježbe je obavilo sedamdesetak sudionika. Ako je suditi po iskazima sudionika, ovaj stil duhovnih vježbi sam za sebe svjedoči svoju izvrsnost na putu do Boga i obnove krsnih obećanja.

Iako je zadnji susret - sedmi po redu - bio je u ponedjeljak 30. svibnja, ovogodišnji Dan zajedničkog života u nedjelju 05. lipnja sudinici duhovnih vježbi će zasigrno čuvati u svojim srcima kao istinski dar punog zajedništva življen: Zajedno u Kristu s papom Bendiktom. ( K)

Nekoliko svjedočnstava:

-   Otkrivam ljepotu vjere. Saznajem puno toga što nisam znala, a zanimam me.

-   Osjećam Božju prisutnost i to mi daje snagu u mojim poteškoćama.

-   Ja sam jednostavno sretna što sam ovdje. Radosna sam jer sve to doživljavam u svojem životu prvi puta.

-   Ne znam što bi bilo sa mnom da se nisam našao ovdje... Osjećam veliko ispunjenje i puno dublje sudjelujem u sv. Misi.

-   Kad uđemo u samostan osjetim kako na sve nas djeluje tišina. I svi smo nekako drugačiji.

-  S duhovnim vježbama sam više nego zadovoljan. Ulazak u bratsvo mi je otvorio mnogo puteva. Meni je to jedna velika radost i neočekivani dar. Imam priliku biti među normalnim ljudima. Korz Oratorij sv. Križa i napose kroz duhovne vježbe otvaraju se teme o kojima možemo svakdonevno razmišljati, taman da više ništa ne čujemo do idućih ...

Za ovaj program je potreban samo zdrav duh, nije presudna razina obrazovanja, jer život pokazuje da i obrazovan čovjek može živjeti i djelovati inficirano.

Zato Franjo Asiški i jeste na neki način bio suzdražan u odnosu na stjecanje znanja, jer ako znanje čovjek ne kritički usvaja u njemu raste u stvari oholost jer počinje misliti da je zbog stečenog znanja vrijedniji od drugih, a ne shvaća da mu je stečeno znanje dar Božji – darovan da pomogne drugima.

Problem je u tome što se ne znamo nositi sa stečenim znanjima i što ono što znamo ne uspjevamo pretakati u svakodnevni život.

Mislio sam da sam svojoj djeci prenio prave vrijednosti. Učio sam ih dobroti i poštivanju, ali to nije sada vidim bilo dosta, jer u tome svemu nije bilo Boga. Nije bilo zajedništva i tako nije moglo biti niti ljubavi.

Ovo je tragična istina svih nas, samo što to ljudi neće priznati jer je to njihov vlastiti neuspjeh. Bježe od sebe i kriju to, kao zmija noge. I ja sam to godinama znao i sam sam tako bježao.

Ali tu nema drugog puta za izlazak nego se suočiti sam sa sobom i razotkriti se sam sebi i susresti se s Isusom. Ako bi to razgoličenje napravio svaki član obitelji bila bi to u stvari velika obiteljska katarza - jedno pročišćavanje - i jedan veliki novi početak života u istini i ljubavi.

Isus je rekao: Istina će vas osloboditi. A što god je Isus rekao su zapravo jednostavne stvari, koje mi iskomliciramo i tako ih učinimo sebi neprihvatljivima.

Sve ovo moje kazivanje je izraslo iz muke ...

Moram priznati da puno toga još ne razumijem. Moja bolest je zakašnjavanje na sv. Misu. Od sada ću se potruditi doći ranije, sabrati se i pripremiti.

Ove duhovne vježbe su svakom kršćaninu neophpdne. Svjesna sam da sam dobila puno milosti za vrijeme duhovnih vježbi. To se nikada ne bi smjelo prekinuti.

Na mene je to sve djelovalo tako da sam se promijenila.U zadnju godinu dana svaki dan molim Križni put u 15.00 sati i Krunicu Božanskog milosrđa.

Osim toga na neke sam članove Bratstva bila alergična donedavno.

Nakon preispitivanja shvatila sam da se ja trebam mijenjati, jer su svi oni moja braća i sestre i da trebam ja kretati od sebe u situacijama kada mislim da mi je netko nešto učinio na žao...

Da nije ovoga programa u FSR – u ne bih izdržavala napor obiteljskog života. Sveta Misa je moja velika snaga. Unatoč svih mojih poteškoća kroz program Bratstva, napose kroz meditaciju ja bivam ispunjena.

 

   
Nedjelja: 05. lipnja 8. Dan zajedničkog života područnih bratstava FSR-a


Voditeljica: s. Karmela Dominković
ULAZ SLOBODAN!
DOĐI I VIDI! 
I TI SI POZVAN!

Kontakt:
tel. 801-261
karmela.dominkovic@os.t-com.hr 

Nekoliko kratkih svjedočanstava

DOGAĐAJ VJERE OZNAČEN PUNINOM I DUBINOM
(završetak Duhovnih vježbi u svakodnevici u župi Sonta (Srbija)
U nedjelju, 16. studenoga 2008. godine, u župnoj crkvi Sv. Lovre, mučenika u Sonti, proslavljen je Dan zajedničkog života na završetku sedmotjednih Duhovnih vježbi u svakodnevici.
Duhovne vježbe organizirao je Župni ured i Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda u Sonti koje je utemeljeno davne 1905. godine.Svetu Misu predvodio je domaći župnik vlč. Dominik Ralbovsky. Učešća u slavlju uzeli su svi župljani od djece do najstarijih župljana, kao i mjesni KUD Šokadija, predvođen gospođicom Kristinom Ralbovsky, župskom suradnicom.
Poslije sv. Mise, voditeljica Duhovnih vježbi, naša sestra Karmela Dominković, predstavila je, za tisak pripremila i uredila, pretisak knjižice koja nosi naslov Pension plan, odnosno U samoći, trodnevne duhovne vježbe za bogoljubne duše. 
Knjižica je, stjecajem okolnosti i plemenitom zauzetošću Blaženke Gazafi, služiteljice Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda u Iloku, otkrivena ove godine. Ova dubinom svoje poruke nadvremenska, iako oblikom malena knjižica, pomno je čuvana i sačuvana, te preko 53 godine življena od Eve Vidaković, članice Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda u Sonti (Srbija).
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je pronađen neoštećen uzorak iz 1916. godine, što je omogućilo da pretisak bude cjelovit.
Iz naslova je vidljivo da je knjižica prvenstveno bila namijenjena radnicima tvrtke The Van Brunt Mig. Co., utemeljene 1912. godine u gradu Horicon, državi Winnsconin u SAD – u, pod naslovom Plan misli za radnike.
Ostaje za istražiti kojim putem je Plan misli stigao u naše krajeve, bio objavljen 1915. godine u tadašnjem Glasniku sv. Franje i pretiskan 1916. godine u postojećem obliku. Bilo je to u danima Prvoga svjetskog rata, kao poziv i poticaj na obavljanje duhovnih vježbi tadašnjim svjetovnim franjevcima, napose onima koji nisu imali duhovnog pratitelja.
Za pretpostaviti je da je knjižica pretiskana iz Glasnika sv. Franje, nastojanjem bogoljubno – čovjekoljubivog i revnog zagrebačkog franjevca iz samostana na Kaptolu. Knjižica je pisana srcem samozatajnog svjedoka vjere i morala, koji je ostao nepotpisan.

Susret je završio bratskim druženjem. Svaka riječ je preslaba u opisu ovog doživljaja označenog dubinom i puninom. (K)

DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVICI
putokaz, poticaj i poziv
U organizaciji Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda bl. M. Marije Terezije Scherer pri Samostanu Milosrdnih sestara svetoga Križa u Đakovu, organizirane su od 14. travnja do 01. lipnja 2008. godine Duhovne vježbe u svakodnevici .
Po prvi puta su se u organizaciju duhovnih vježbi uključila i Mjesna bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda Osječko-slavonskog područnog bratstva sv.Antuna Padovanskog.Kroz tjedne susrete iste teme su obrađivali svi sudionici, a napose franjevački svjetovnjaci u Đakovu, Osijeku (Jug II, Kapucini, Sv.Leopold Mandić), Belišću, Vinkovcima, Iloku i Subotici. 
Duhovne su vježbe predvodili duhovni asistenti mjesnih bratstava: s. Karmela Dominković u suradnji sa s.Helenom Šajbl, fra Flavijan Šolc, fra Augustin Kordić, fra Tomo Kero i gospođa Nada Šarčević, fra Branko Lipša, fra Marijan Kovačević i fra Josip Šoštarić, koji su kroz osam tjedana obrađivali okvirnu temu svih susreta: Pozvani smo zajedno rasti u dubinu. Autorica Duhovnih vježbi u svakodnevici je s. Karmela Dominković, duhovna asistentica Mjesnog bratstva bl. M.M.Terezije Scherer u Đakovu.
Kroz osam Bratstava okupljalo se ukupno preko 250 sudionika i ne samo franjevačkih svjetovnjaka. Obrađivane teme, kao i okvirna tema u cjelini, bili su pravi pogodak za otkrivanje vlastitih dubina i prepoznavanje samoga sebe u sebi. Sadržaji tema su uvijek iznova poticali razmišljanje, na koje sve načine Božja providnost i Božji dodir u vrevi svakodnevice utječe na svakog bogotražitelja, a napose franjevačkog svjetovnjaka.
Duhovne vježbe su bile i pravi poticaj na uključivanje svih zajedno i svakog pojedinačno na temeljno mjesto susreta s Bogom u Crkvi po sakramentima, Riječi Sv. Pisma i potrebnoj braći, ne samo u Bratstvima FSR–a i župskim zajednicama, već i u cjelokupnom društvenom životu.
Ovogodišnji susreti su zapravo putokaz, poticaj i poziv svim krštenicima da se pridruže FSR-u, mjestu gdje se ljudi duhovno hrane, podržavaju, te tako naučeno i pohranjeno posreduju drugoj braći i sestrama stečenima u Kristu po krštenju.Ujedno su duhovne vježbe i priprava članova FSR-a Mjesnog bratstva iz Đakova za svečana obećanja na nastojanje oko življenja evanđeoskih vrijednosti koja će dati i obnoviti 16. lipnja 2008. god., na blagdan bl. M. M. Terzije Scherer, svoje zaštitnice.
U pripremi je jednodnevni izlet uz Dan zajedničkog života u nedjelju 01. lipnja, svečano misno slavlje u župi Kraljice sv. krunice u Kuševcu, zajednički objed i završetak osmotjednih duhovnih vježbi, ali i novi početak! Istovremeno će to biti i prilika, za izmjenu utisaka i dojmova uz bratsko druženje.
Dario Hrga, FSR Đakovo

2009. godine

1. Ovogodišnje DV potaknule su me na:    
- Šutnju i meditaciju; 
- Na duboko razmišljanje o sebi;
- Na odluku da ostanem čvrsta i ustrajna u svojem pogledu na život u vjeri; 
- Da izmolim milost Duha Svetoga da mi da snagu da mogu otvoreno razgovarati o svojim
   nesigurnostima, a i sumnjama i poteškoćama sa svojim bližnjima;
- Na razumijevanje drugih ljudi;
- Na dublje razmišljanje o svojem životu i da nema drugog ideala ili puta do spasenja osim Evanđelja.
  U njemu nalazim odgovor na sve; 
- Na razmišljanje o samome sebi i o pomoći ljudima koji su u potrebi;
- Na jače svjedočenje svoje vjere;
- Da se još više i dublje približim Gospodinu; 
- Duhovne vježbe  su me jako obogatile; 
- Shvatio sam koliko mi još puno treba raditi na sebi, da budem bolji i aktivniji; 
- Na dublje preispitivanje svoga odnosa s Bogom i drugima. 
- Da  analiziram svoje srce u svojim postupcima i situacijama s drugim osobama; 
- Na razmišljanje o Isusu koliko mi je blizu i koliko mogu učiniti dobrih djela za druge; 
- Na dublje promišljanje svoga življenja vjere i Evanđelja. Potaknut sam u mnogim stvarima da se
  mijenjam u obitelji i okolini; 
- Da vidim gdje sam i dokle sam shvatila sebe i svoju vjeru i puno, puno  sam naučila; 
- Na duboko razmišljanje;
- Na vježbanje u oslanjanju na mudrost i snagu Duha Svetoga; 
- Na dublju molitvu;
- Na razmišljanje gdje sam ja;
- Na dublje razmišljanje i rast u dubljoj ljubavi prema Isusa Kristu kao što je sv. Franjo to činio:
- Na preispitivanje: Gdje je i kako je  nestalo danas Franjino radikalno opredjeljenje za Isusa Krista? 

2. Dublje sam shvatila ( o ) :    
-  Osobu sv. Franje kao i Isusa;     
-  Moj življenje i prenošenje Evanđelja;     
-  Koliko mi zapravo znači duhovnost    
-  Da moram poraditi još više na sebi da bi svoja iskustva mogla prenijeti drugima, pogotovo svojoj
   obitelji i kao što je činio sv. Franjo svima oko sebe;     
-  Da me Isus voli takvu kakva jesam;     
-  Da bi se trebala radikalno mijenjati i biti ustrajnija u svojim odlukama;     
-  Svoj franjevački poziv, Život sv. Franje. Želim ga slijediti;     
-  Što  i kako trebam dalje, kako dati sebe da mogu biti bolji i kvalitetniji;   
-  Da treba više šutjeti i poštivati drugo mišljenje i stavove drugih. Sve to predati Isusu i nadati se
   dobrom ishodu;     
-  Dublje shvaćam da moram djelovati u svim situacijama;  
-  Vrijednost Božje Riječi za svoj  život;     
-  Da trebam revnije čitati sv. Pismo;     
-  Da je važno što jednostavnije gledati na ljude, stvorenja i sve  stvoreno jer  će tako moj život
   postajati bolji i iskreniji.   
-  Shvatio sam da ovako nesavršen mogu činiti savršena djela ljubavi;     
-  Da bez Isusa raspetoga nema nikakvog smisla u životu    
-  Posvjestila sam si muku i smrt Isusovu za mene i za cijelo čovječanstvo;     
-  Da nije važan papir nego ljubav;     
-  Svoju potrebu za kontemplativnom vježbom s imenom Isus;     
-  Da Isusa treba ljubiti i u križu i boli;   
-  Da  trebam moliti još više;

2010. godine 

dvsvakv

 

 

 

Sudionici Duhovnih vježbi u svakodnevici 2010. god.

1.   Kako su sadržaji  Duhovnih vježbi utjecali na tebe?!   
-   Moje se srce promijenilo.   
-  Naučila sam se potpuno uskladiti s Voljom Božjom!   
-  Teme su mi bile vrlo prihvatljive i bliske. Potaknule su ma da više razmišljam o svom ponašanju
    svaki dan;  
-  Osjećam se vrlo duhovno siromašna promatrajući i razmišljajući o životu sv. Franje;  
-  Teme su me duboku dotaknule da sam svaki puta razmišljao  i odlučio promijeniti način življenja.
   U tome nisam uvijek uspijevao, ali sam nastojao.;  
- Teme sam oduševljeno prihvatila i odgovarao mi je način rada. Teme su pogođene za osobnu
   izgradnju kao kršćanskog zajedništva; 
- Teme su me potakle na malo dublje razmišljanje i preispitivanje  nekih mojih postupaka i na njihovo
  ispravljanje. Sadržaji su na mene veoma dobro djelovali.;

2. Na što su te  sadržaji potaknuli?
-
 Na otkrivanje vlastitih slabosti; 
-  Na promatranje života sv. Franje i njegovog usklađivanja sa Isusovim životom.; 
-  Bio je to poticaj da razmišljam o svojoj nesavršenosti.;
-  Sadržaji  su me potaknuli na ozbiljnost svakodnevnog života i na to da se potpuno posvetim Isusu.; 
-  Na to da više i ozbiljnije razmišljam o sebi.; 
-  Za mene je to bio poticaj da ispitujem svoje  misli i osjećaje.

Facebook likebox