"Ako si se zavjetovala,drži zavjet.

To je sveta dužnost."
                                                                                                                                         o, Teodozije Florentini

S vama u školama

Bez Boga nije moguće potpuno upoznati prirodu, niti povijest, matematiku i sl. Ako se ove znanosti odvoje od Boga, postaju kosturi, postaju cvjetovi razloženi u latice bez života i stvarnosti.

o. Teodozije

Demokratske promjene u Hrvatskoj znatno su utjecale na položaj Crkve u društvu te ujedno i na položaj vjerskoga odgoja u odgojnim institucijama gdje je na prvom mjestu ponovno uvođenje vjeronauka u škole.Crkva je osjećala hitnost u ostvarenju toga zadatka. Tridesetak sestara naše Provincije nastojalo je odgovoriti ovoj novoj potrebi vremena.Uza sve poteškoće koje su se dnevno susretale, uspjelo se, uz doista požrtvovan rad, dati nove obrise školi. Ona se, polako ali sigurno, uputila stazom suvremene škole koja nije više u funkciji jedne ideologije nego u službi integralnog odgoja čovjeka u kojem religiozna dimenzija ima nezaobilazno mjesto.Premda je broj sestara sve manji, pa i na ovom području, ipak je njihov doprinos nezamjenjiv: osobito u prvim godinama uvođenja vjeronauka u škole.
Sestre rade takoder u srednjim školama. Dvije gimnazije pripadaju crkvenim ustanovama (Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu i Isusovačka klasična gimnazija u Osijeku), a jedna je državna (Gimnazija A. G. Matoša u Đakovu)..Današnji mladi čovjek voli dinamiku i promjenu metodičkih postupaka, pogotovo prilikom formiranja stava prema glazbenoj kulturi ili kulturi čitanja, što zahtijeva ozbiljnu pripremu i praćenje stručne literature. Rad sestara u srednjoj školi nikako nije odrađen raspored sati. Može se reći da je to samo trećina, a da dvije trećine otpadaju na druge pripreme.Rad u srednjoj školi i apostolat zajednice na tom području imaju veliko značenje. Svojim radom sestre svjedoče mladima radost i optimizam te pridonose razvijanju pozitivnih usmjerenja: plemenitosti, optimizma, altruizma, povjerenja..., što je sasvim sigurno puno važnije od samoga poučavanja.

Facebook likebox