"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

ĐAKOVAČKI FRAMAŠI HODOČASTILI U RIM I ASIZ

framasi202U petak, 22. ožujka, članovi Frame Đakovo uputili su se na hodočašće u Rim i Asiz. U Rim su stigli u subotu ujutro, smjestili u kući Milosrdnih sestara svetog Križa i krenuli u obilazak grada. Vidjeli su brojne crkvene i povijesne spomenike, od Koloseuma i ruševina carskih foruma, preko Palatina i Romanuma, pa sve do Pantheona i Trga di Trevi na kojem se nalazi znamenita fontana. Zadržali su se na Piazzi Spagna te u Villi Borghese, gdje su odmarali u predivnom prirodnom okruženju parkova i jezera. Na Cvjetnicu su nazočili misi u Vatikanu, koju je predvodio papa Franjo, gdje su ga pozdravili klicanjem i mahanjem hrvatskih zastava. 
Poslijepodne su proveli u obilasku Bazilike sv. Petra, obišli su grobove papa, vidjeli Michelangelovu Pietu te se popeli na sam vrh kupole Bazilike. Nakon početnog straha uživali su u veličanstvenom pogledu na Vječni grad. Obišli su Castel sant'Angelo, Piazzu Navonu i Campo de' Fiori. Treći dan hodočašća razgledavali su Baziliku sv. Pavla te posjetili mnoga mjesta značajna za njegov život. Najviše su se zadržali u opatijskom kompleksu Tre Fontane, gdje su imali molitvu s lokalnim trapistima. Nakon toga uputili su se u razgledavanje Kalistovih katakombi, koje je predvodio don Mate, hrvatski salezijanac, a obilazak završili razgledajući crkvu Ivana Lateranskog. U utorak je nastavljeno razgledavanje mnogih znamenitosti, uključujući otok na rijeci Tiber, crkvu Sv. Cecilije i Sv. Sabine, te Univerzitet sv. Anselma Canterburryjskog. Poslijepodne su framaši iskoristili priliku vidjeti kompleks Vatikanskih muzeja koji uključuje i znamenitu Sikstinsku kapelu, koja ih je ostavila bez daha. Kada su se ponovno okupili na Trgu sv. Petra, zaplesali su svoj framaški ples. Te večeri članovi đakovačke Frame zahvalili su Milosrdnim sestrama sv. Križa na gostoprimstvu, a rano ujutro krenuli u Asiz, jedan najznačajnijih gradova svih framaša. 
U Asizu su proveli cijeli dan, obišli crkvu Sv. Damjana, crkvu Sv. Rufina, crkvu Sv. Klare, ostatke Franjine kuće te Baziliku sv. Franje, gdje su sudjelovali u misnom slavlju. Lokalni svećenik proveo ih je samostanom, nakon čega je slijedilo prekrasno iskustvo - Porcijunkula i potpuni oprost. "Svi koji su bili na Franjevačkom hodu znaju da je to nešto neopisivo i da bi svaki pokušaj opisivanja nečeg toliko posebnog završio neslavno. Ostaju nam samo dojmovi i nekakva neopisiva sreća koja će nas držati još dugo", opisuju framaši.
Za naglašenu duhovnost ovoga hodočašća framaši su imali svakodnevne jutarnje i večernje molitve, duh zajedništva koji ih povezuje te posebno ozračje svih mjesta koja su posjetili. Vidjeli su neke od najvećih spomenika kulture, umjetnosti i povijesti, a uz to se duhovno obogatili i došli do brojnih uspomena. "Kako je i sam Papa rekao - radost, križ i mladost! Srećom, križ nas je na ovom putovanju zaobišao, a za to, osim dragom Bogu, najviše treba zahvaliti našoj duhovnoj asistentici, sestri Gabrijeli Damjanović, koja je ovo hodočašće dugo planirala i cijelo vrijeme brinula da nam ništa ne nedostaje. Također, moramo se zahvaliti i sestrama Marti Kovačević i Luci Dabić te njenoj prijateljici, Oliveri Tomas, koje su, kao predstavnice starijih framaša, pazile na nas te pomagale oko svega što je bilo potrebno. Još je jedno predivno iskustvo iza nas, još pet predivno provedenih dana u nezamjenjivosti našega bratstva, još obilje stvari za pamćenje i još veća količina ljubavi prema našem Ocu i članovima Bratstva", ističu đakovački framaši. Mislav Živković foto: Iva Zrakić
 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox