"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

DUHOVNA OBNOVA FRANJEVAČKE MLADEŽI

obnovam13Franjevačka duhovna obnova za mlade održana je od 8. do 10. ožujka u Domu za mlade Betanija, Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, a sudjelovali su framaši iz Đakova, Otoka, Privlake, Našica, Slavonskog Broda, Sikirevaca i Iloka. U skladu s Godinom vjere koja još uvijek traje mladi framaši promišljali su o vjeri. Duhovna obnova započela je misom, a večernji program prvoga dana, koji je vodila s. Gabrijela Tea Damjanović, donio je kratki uvod i zajedničko promišljanje o vlastitom duhovnom stanju. Nagovor o Zakeju iz Lukina evanđelja koji je htio vidjeti Isusa, pripremila je s. Ivana te je framaše uvela u meditativno promišljanje.
Prvo predavanje drugoga dana vodila je s. Monika Hančić. Svoj govor temeljila je na apostolskom pismu pape Benedikta XVI., potičući mlade da budu "sol zemlje i svjetlo u svijetu". Uslijedio je osobni rad u tišini tijekom kojega se razmatrao odlomak iz Knjige Mudrih izreka. Potom je na rasporedu bio rad u skupinama, zatim priprema za ispovijed i misno slavlje, koje je tijekom sva tri dana predvodio fra Ivan Utješanović, a framaši su doprnijeli pjevanjem i sviranjem.
Svjedočenja dva bogoslova đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa, Pavla Mikulčića i Ivana Popića, te đakona Marija Brkića obogatila su program u subotu navečer. Gosti iz Sjemeništa nastojali su opisati kako i zašto su odlučili slijediti Božji put i odazvati se Božjem pozivu. Đakon Brkić mladima je dobro poznat po svojim pjesmama za koje sam piše i glazbu i stihove, a tijekom njegove emotivne izvedbe svojih stihova rijetki su uspjeli suspregnuti suze. Subotnji program framaši su zaključili klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.
Nedjelja je započela misnim slavljem. U radu u skupinama sudionici duhovne obnove promišljali su o duhovnosti vlastitoj Franjevačkoj mladeži te pripremili "skečeve" i pjesme koje su potom zajednički prezentirali. Program je zaključen zajedničkim ručkom te zahvalom svima koji su mladima omogućili boravak u Betaniji, napose Milosrdnim sestrama sv. Križa. Nakon sudjelovanja u duhovnoj obnovi framaši su zaključili: „Sumnja u vjeri je pozitivna stvar i ne treba nas plašiti jer dovodi do traženja odgovora. Toliki su ljudi, poput Abrahama, Mojsija i Marije, u povijesti bili smatrani ludima zbog vlastite vjere, no ona im je dala snagu da kroz sve prođu vedro, blagoslovljeno i uistinu sveto. Na ovoj smo se duhovnoj obnovi mogli i sami uvjeriti u to kako nas snaga vjere nosi kroz život. I poslije svega, kako ne vjerovati?" Mislav Živković

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox