"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

HODOČAŠĆE OSOBA S INVALIDITETOM U MEĐUGORJE 2012.

       Naslovna-Medj-12         Od 27 do 30. rujna 2012 terapijska Radionica sv. Josipa, koja djeluje u sklopu Doma duhovne pomoći sestara sv. Križa, a okuplja osobe s posebnim potrebama, išla je na zahvalno hodočašće u Međugorje. Radionica, naime, ide na ovo hodočašće, već 11 godina, kako bi se zahvalili Majci Mariji za sva dobročinstva i  iskazanu ljubav.

                Na hodočašće smo krenuli u četvrtak, 27. rujna, u večernjim satima i vratili se u nedjelju, 30. rujna. Dolaskom u Međugorje, pozdravili smo Majku Mariju molitvom i pjesmom te smo se, nakon odmora, uputili prema brdu Križevac kao bismo se, kroz žrtvu, zahvalili Majci Mariji i njezinu Sinu, našem Otkupitelju, za blagoslov i ljubav koju nam iskazuju tijekom godine. U duhu latinske izreke Carpe diem (iskoristi dan), uputili smo se u Cenacolo kako bismo poslušali svjedočanstva dvojice mladića koji su, zarobljeni zlom ovisnosti i besmislom ovoga svijeta, potražili smisao svojih života u ljubavi Kristovoj. Zatim smo, u večernjim satima, sudjelovali na euharistijskom slavlju nakon čega je uslijedilo klanjanje križu.

                Sutradan, u subotu, išli smo u Majčino selo gdje smo se našli sa zajednicama osoba s posebnim potrebama iz drugih dijelova Hrvatske i BiH. Bio je to susret o kome smo davno sanjali: da se tu pod okriljem Kraljice mira nađemo s takvim osobama iz što šireg područja. Ovaj puta župni ured Međugorje i Udruga „Susret“ iz Čitluka organizirali su u Majčinu selu prvi međunarodni susret za osobe s posebnim potrebama koji je okupio više stotina gostiju iz svih krajeva: Čitluka, Mostara, Posušja, Ploča, Metkovića, Rame i drugih mjesta, sve do Đakova.

Okupljanje je bilo u „Vrtu sv. Franje“, gdje su nas lijepo dočekali organizatori: fra Slaven Brekalo u ime župe, fra Svetozar Kraljević kao domaćin Majčinog sela, gđa Jasminka Vasilj, predsjednica Udruge Susret. Oko 11 sati planiran je posjet brdu ukazanja. Za djecu koja koji nisu mogla ići, priređene su radionice, a svi drugi krenuli smo zajedno na Podbrdo. Bilo je dirljivo gledati kako se u radosti i sabranosti, u molitvi krunice i u pjesmi svi penju uz kamenito brdo i kako momci iz zajednice Milosrdnog oca za ovisnike, kao i članovi Frame iz Međugorja, pomažu pri penjanju onima koji nisu mogli. Vjerujemo da nas je naša Majka Marija na mjestu ukazanja posebno blagoslovila svojim majčinskim blagoslovom. Nakon toga u Majčinu selu pripremljen je obilan ručak za sve hodočasnike.

Vrhunac susreta bila je sv. Misa u 15 sati koju je predslavio fra Slaven, a suslavitelji su bili fra Marinko Šakota, fra Svetozar, i naši svećenici, vlč. Josip Levaković, duhovnik zajednice Vjera i Svjetlo u Đakovu, i vlč.Tomislav Radišić. Pjevao je odličan zbor međugorske Frame. No, neposredno prije sv. Mise, kao gost iznenađenja, došla je i govorila Vicka, jedna od vidjelica, što nas je ohrabrilo i razveselilo. U svojoj homiliji fra Slaven je naglasio kako smo svi, bez obzira na vrline i mane, bolesti i zdravlje, sposobnosti i nesposobnosti, svi jednako vrijedni jer smo Božji.

Nakon misnog slavlja uslijedio je zabavni program. Program je otvorio tamburaški orkestar i folklorna grupa tamošnje djece, nakon čega je naša terapijska Radionica sv. Josipa imala dramski prikaz svadbe u Kani Galilejskoj, gdje je Isus učinio prvo čudo pretvorivši vodu u vino. Na kraju je uslijedilo druženje uz pjesme i harmoniku. Sudionici su se razišli s obećanjem organizatora, da će na godinu pozvati još veći broj osoba s posebnim potrebama raznih nacija i vjera i pripremiti bogatiji višednevni program. Mi smo u večernjim satima išli još na euharistijsko klanjanje, koje je zbog velikog broja hodočasnika bilo na vanjskom oltaru.

Nakon burnih i dinamičnim dana uslijedila je nedjelja, dan odmora, Božji dan i povratak u Đakovo, rodnu grudu. Nakon euharistijskog slavlja u 11 sati, imali smo obilan i zahvalan ručak nakon čega smo krenuli put Đakova. Naravno, putovanje smo obogatili tako što smo posjetili Vrelo Bosne i grad Sarajevo.    

                                                                                                                                                Matija Akšamović   

 


София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox