"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

VJERA I SVJETLO – ZAPALJENA NOVA SVIJEĆA

Dana 15. ožujka 2015. utemeljena je zajednica Vjera i Svjetlo u župi Podmilačje. To je prva zajednica u Bosni i Hercegovini.
Zajednica iz Đakova pod imenom Tratinčice Majke Marije Terezije hodočastila je u Podmilačje, gdje su se susreli s djecom i roditeljima župe sv. Ive. U druženjima rodila se želja da se i u Podmilačju osnuje jedna takva zajednica. To je i učinjeno, simboličnim činom preuzimanja zapaljene svijeće. Zapaljenu svijeću u ime zajednice Vjera i svjetlo iz Đakova predala je Nikolina Žalac iz Đakova, Marku Jezerčiću iz Kuprešana (djeca s poteškoćama). To je učinjeno pred cijelom župskom zajednicom pod sv. misom koju je predvodio župni vikar, fra Ivan …
Tom gestom je i u ovoj župi započela djelovati zajednica „Vjera i svjetlo“ za osobe s invaliditetom. To je prvo „svjetlo“ koje je zapaljeno u Bosni i Hercegovini i nadamo se da se neće ugasiti, nego da će se to svjetlo prenositi i u druge župe, okupljajući nove zajednice.
Nakon sv. Mise, u dvorani pored crkve, uslijedio je predstavljanje zajednice pokreta Vjera i Svjetlo i upoznavanje međusobno članova zajednice.
Zorno, na simboličan način, se prikazalo što se događa osnivanjem nove zajednice u Podmilačju i što to zajednica „Vjera i svjetlo“ Tratinčice majke Marije Terezije iz Đakova njima prenosi. Predaja života novoj zajednici simbolično je ovako prikazana: Stablo koje je izgledalo beživotno uskoro je procvalo s imenima nove zajednice koja su ispisana na cvjetiće od papira i stavljana na stablo. Ubrzo se moglo uočiti da je ljepota raznolikosti jedno veliko bogatstvo. Zatim je zajednica iz Đakova novonastaloj zajednici u Podmilačju predala ikonu „Vjere i svjetla“ na kojoj su prikazani Majka Marija (predstavlja roditelje) zatim Ljubljeni učenik pod križem (predstavlja prijatelja) i sam Isus koji trpi (predstavlja osobu s poteškoćama). Predan je i simbol koji je na svijeći: uzburkano more, arka, oblak i sunce. Uzburkano more, to je naš život; arka predstavlja život, u arki su osobe raznih boja - opet ljepota u raznolikosti vjere, nacije, rase i sposobnosti. Oblak je simbol patnje, a sunce koje je uvijek tu i probija se iza oblaka, simbol je radosti. Željka Klarić, voditeljica zajednice iz Podmilačja izmolila je zajedno sa svima prisutnima molitvu zajednice Vjera i svjetlo.
Druženje se nastavilo uz zakusku, razgovor, ples i pjesmu. Mladi su sve obradovali sviranjem gitare i harmonike.
„Vjera i svjetlo“ su zajednice koje okupljaju osobe s teškoćama u razvoju, roditelje, njihove prijatelje i simpatizere. Ovaj način rada započeo je u Francuskoj Jean Vanier prije 44 godine. Cilj ovog pokreta unutar Crkve je pomoći osobama s mentalnim hendikepom kao i njihovim roditeljima, te pokazati današnjem društvu kako su takve osobe blagoslov, a ne teret. Ovakve zajednice u Hrvatskoj započele su radom prije 20 tak godina, a sada ih ima već dosta u svim krajevima naše Domovine. Jedna takva zajednica okuplja se i u Đakovu pod imenom Tratinčice Majke Marije Terezije.
Na osnivanju zajednice u Podmilačju, iz Đakova su bili prisutni s. Marija Klara Klarić, prijatelj Ljilja Beljan, roditelji Josipa Apari i Kaja Žalac, i djeca s poteškoćama Marinko Apari i Nikolina Žalac.
Na kraju susreta izrečeni su dojmovi, naročito oni lijepi, kao ohrabrenje za budućnost.

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox