"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

3 MEĐUNARODNO HODOČAŠĆE OSOBA S INVALIDITETOM U MEĐUGORJE

Na ovom hodočašću sudjelovala je naša Terapijska radionica sv. Josipa, od četvrtka 23. do nedjelje 26. listopada ove godine. Radosno raspoloženje u autobusu nije poremetio ni kvar autobusa, niti duljina puta. Za to se pobrinula s. Marija Klara Klarić koja je priredila zanimljiv program. Između ostalog članovi su dobili školjkice koje su sadržavale biser i ime jednog člana. Svatko je izvukao svog „tajnog prijatelja“ za kojega se cijelo vrijeme trebao neprimjetno brinuti. Priča o biseru bila je pouka kako se sve neugodnosti mogu kroz svjetlo Božjeg sunca pretvoriti u nešto lijepo. Osim toga sestra je priredila šalove i majice s logom Radionice, što nam je pomoglo da se u Međugorju izvrsno pronađemo u velikom mnoštvu hodočasnika.

U Međugorje se sa svih strana slilo više od 1350 osoba s invaliditetom, njihovih roditelja i prijatelja (ranije je bilo najviše 400 d0 500). Najveći broj bio je iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali je ovaj puta  bio također velik broj iz Slovenije, Italije, Slovačke, Poljske, Ukrajine, Litve i čak iz SAD-a. Unatoč tako velikom broju, svi su bili smješteni po obiteljima, pansionima i hotelima Međugorja, gdje im se za četiri dana boravka pružio besplatan smještaj i hrana. U to djelo ljubavi uključilo se 85 obitelji iz Međugorja. Obogaćenje je bilo obostrano, a domaćini su nas pozvali da na godinu opet dođemo k njima.

Program je bio bogat i raznolik. Prvog dana je bilo predstavljanje, zatim duhovni poticaj za roditelje, koji je imao fra Marinko Šakota, a djeca su molila  križni put na prostoru oko crkve.  Roditelji i prijatelji su molili križni put na Križevcu. U subotu su se gotovo svi popeli na Podbrdo, a dečki iz zajednice Cenacolo požrtvovno su na nosiljkama nosili nepokretne. Tu se zajednički molila Gospina krunica, a Marija Radonić iz Đakova otpjevala je predivnu pjesmu Gospi u čast. Na sv. Misi naša je Radionica sv. Josipa pod vodstvom s. Marije Klare izvela oživljavanje Evanđelja, što je posebno oduševilo prisutne.

U nedjelju je osobit doživljaj predstavljala sv. Misa na vanjskom oltaru, uz pjesme s pokretima koje je animirala zajednica iz Vinkovaca i prinos darova koje je organizirala zajednica iz Sl. Broda. Velikim pljeskom prisutni su se zahvalili organizatorima ovog hodočašća: župnom uredu Međugorje, Majčinom selu i Udruzi „Susret“ iz Čitluka, kao i župljanima koji su tako velikodušno ugostili ovaj veliki skup. Naravno da su svi izrazili želju za ponovnim dolaskom u Međugorje iduće godine.

s. Rastislava Ralbovsky

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox