"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

MJESEČNI SUSRETI «MIR U BOGU» 2012/13

MJESEČNI SUSRETI "MIR U BOGU" u šk. godini 2012/13.

Okvirna tema: U ŠKOLI VJERE

Mjesečni susreti duhovnog odmora i obnove pod motom „Mir u Bogu“ organiziraju se kontinuirano od 1996.g., a namijenjeni su osobama u profesionalnim službama pomaganja: u odgoju, zdravstvu, socijalnim, karitativnim i sl. službama (tzv. "profesionalnim pomagačima"). Susreti sadrže tematska predavanja, radionice (uz svjedočanstva, primjenu Biblije, dijameditacije, likovnog izraza, meditativnog plesa i sl.), Euharistijsko klanjanje i mogućnost Ispovijedi.

Na susretima će se pod biblijskim i psihološkim vidom susljedno obrađivati područje vjere s naglaskom na životnu problematiku koja je danas aktualna: Vjera i cjelovito zdravlje, Vjera i poteškoće života kroz hagioterapiju; Vjera i duševno zdravlje; Vjera i problemi ovisnosti; Vjera u suočenju s ograničenjima (hendikepom). Susreti nemaju samo informativnu, nego još više formativnu ulogu, dajući sudionicama prigodu da se duhovno odmore i obnove.

Na termine njihovog održavanja redovito podsjećaju naši linkovi Najave i Dom duhovne pomoći. Susrete vodi tim sestara sa svećenicima i stručnim suradnicima. Održavaju se jednom mjesečno, subotom od 15-19 sati u dvorani Florentini, Frankopanska 5a, u Đakovu.

Termini6. listopada 2012.;

10. studenog 2012.; 

22. prosinca 2012.- Božićni susret zajedno s osobama s invaliditetom;

9. veljače 2013.;

23. ožujka 2013.;

20. travnja 2013.;

16. svibnja 2013.- hodočašće majci M. Tereziji Scherer u Đakovo

Prvi susret 6. listopada 2012. g. obrađivao je temu: VJERA I CJELOVITO ZDRAVLJE.

Naslovna-X-12

U subotu, 6. listopada 2012., započeli su mjesečni susreti „Mir u Bogu“ za tzv. „profesionalne pomagače“ i sve zainteresirane u organizaciji Doma duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu s temom: Vjera i cjelovito zdravlje. Susret se održao u samostanskoj dvorani  Florentini, Frankopanska 5a u Đakovu od 15-19 sati. Vodile su ga s.Rastislava Ralbovsky i s. Jacinta Mandura.

Okvirna tema ove godine je u skladu s godinom vjere, a nosi naziv: U ŠKOLI VJERE. Zato će se susljedno pod psihološkim i biblijskim vidom obrađivati životna problematika koja je danas aktualna: Vjera i cjelovito zdravlje; Vjera u životnim problemima kroz hagioterapiju; Vjera i duševno (psihičko) zdravlje; Vjera i problemi ovisnosti; Vjera u suočenju s ograničenjima (invaliditetom). Cilj susreta je pomoći sudionicima kako se suočiti s takvim izazovima u svojoj sredini i upoznati pristupe rješavanju navedenih životnih problema.    

Susret je započeo Klanjanjem u samostanskoj crkvi. Slijedilo je druženje na ljetnoj terasi Centra Amadea, a zatim predavanje na temu „Vjera i cjelovito zdravlje“ u dvorani Florentini, koje je bilo obogaćeno životnim svjedočanstvima.

Na susretu je sudjelovalo oko stotinu sudionika iz Đakova i okolnih mjesta. I ove godine nastavljaju autobusom dolaziti sudionici iz Vinkovaca predvođeni s. Ružicom Mlikota.

s.R.R.

MJESEČNI SUSRETI "MIR U BOGU" u šk. godini 2011/12.

Mjesečni susret „Mir u Bogu“ – 21. travnja 2012.

blagoslov

 U subotu, 21. travnja 2012., održan je redoviti mjesečni susret duhovnog odmora i obnove s temom „Verbalna i neverbalna komunikacija“. Susretu je nazočilo 20-tak sudionika  iz Đakova, St. Mikanovaca, Viškovaca, Tomašanaca i Vinkovaca.

 U uvodnom dijelu s. Rastislava Ralbovsky, uvela je sudionike u praktičnu primjenu gesta u molitvi, kao što je znak križa i druge molitve. Zatim je s njima izvela sakralni ples: „Crpsti iz izvora svjetla i ljubavi“. Slijedilo je predavanje „Znakovi u komunikaciji s Bogom“ u kojem je s. Augustina Dominković, uz prezentaciju, prikazala značenje liturgijskih gesta u bogoštovlju. U radionici obrađen je smisao blagoslivljanja stvari, prostora i osoba, što su sudionice onda i praktično primijenile dajući i primajući blagoslov jedna od druge. Završni dio susreta s klanjanjem pred Presvetim sakramentom bio je ispunjen osobnom molitvom pojedinaca prožet blizinom Krista pod znakom Kruha, u kojem se očituje njegova milosrdna ljubav.

 s. R.

 

MJESEČNI SUSRET "Mir u Bogu" - 10. ožujka 2012.

naslovnaU subotu, 10. ožujka 2012., održan je redoviti mjesečni susret duhovnog odmora i obnove "Mir u Bogu" s temom „Problemi u komunikaciji“.

Susretu je nazočilo šaroliko mnoštvo sudionika, njih oko 90, u kojem se i ovaj puta istakla najveća skupina iz Vinkovaca, koji su došli autobusom sa s. Ružicom Mlikota,  a ovaj puta se pridružila i skupina karitasovih volontera iz Srijemske Mitrovice sa s. Marijom Anom Gašparovsky.

Uvodna pjesma „Odmori se“ posvijestila je sudionicima kako ovi susreti služe duhovnom odmoru koji je temelj obnove duha. Slijedila je meditacija o Trojstvenoj ljubavi Božjoj u nama - uz projekciju, a zatim je s. Augustina Dominković prikazala žrtveni dio Euharisijskog slavlja. Što dublje shvatimo smisao i događanje u sv. Misi, to više ćemo moći ispravljati naše probleme u komunikaciji. 

U pauzi sudionici su mogli pogledati izložbu terapijske Radionice sv. Josipa za osobe s mentalnim i psihičkim problemima, i kupnjom predmeta poduprijeti rad s njima. Zatim je s. Rastislava Ralbovsky iznijela problematiku sukoba u komunikaciju pod psihološko-duhovnim vidom i navela načine njihova rješavanja. U tome veliku ulogu ima sakramenat Pomirenja, za koji sudionici imaju prigodu tijekom cijelog susreta.

Klanjanje pred Presvetim Sakramentom odvijalo se u ozračju predanja svojih problema Bogu i osluškivanju Njegove Riječi za svakog pojedinog sudionika.   s.R.

 MJESEČNI SUSRET „Mir u Bogu“ – 4. veljače 2012.

mub212U subotu, 4. veljače 2012., usprkos sniježnom nevremenu, okupilo se u dvorani „Florentini“ 40-tak sudionika mjesečnog susreta „Mir u Bogu“, uglavnom iz Vinkovaca, koji su došli svojim autobusom. Budući da se ove godine obrađuju teme s područja komunikacije, ovaj puta u središtu pozornosti bila komunikacija u grupi.

U uvodnom dijelu bila je meditacija o vjeri u Boga, Stvoritelja neba i zemlje, čime je oživljena i nahranjena potreba istinske komunikacije s Bogom. Nakon toga uslijedilo je predavanje o Božjoj Riječi koju na poseban način doživljavamo u zajedništvu u euharistijskoj Službi Riječi, što je uz prezentaciju iznijela s. Augustina Dominković. Nakon pauze i druženja s. Rastislava Ralbovsky govorila je o komunikaciji u grupi s psihološko-duhovnog aspekta, ističući na poseban način značenje povratne informacije u međusobnoj komunikaciji. U malim grupama moglo se iskustveno doživjeti ono što je u teoriji bilo rečeno. U plenumu je bila prigoda međusobnog obogaćivanja. Cijelo vrijeme je bila također mogućnost ispovjedi. Završni dio susreta i ovaj puta je bio snažan doživljaj klanjanja pred Presvetim, koje je animirala s. Jacinta Mandura. 

Tako susret ima svoju cjelinu: komunikacija nije samo informacija, nego se događa između predavača i sudionika, zatim u grupi između samih sudionika, a Klanjanje omogućava  komunikaciju u vjeri s prisutnim Gospodinom. Upravo zbog ove višedimenzionalnosti susreta, sudionici odlaze svojim kućama zadovoljni i obogaćeni.                        s.R.

Mjesečni susret "MIR U BOGU" - 12. studenoga 2011.

mub11Mjesečni susret duhovnog odmora i obnove s motom „Mir u Bogu“, održan 12. studenog 2011. od 15-19 sati u dvorani Florentini, nastavlja obrađivati temu Komunikacija. Okupilo se oko 90 žena i muškaraca iz Đakova i okolnih mjesta, s dominantnom grupom iz Vinkovaca.Susret je započeo molitvom biblijske krunice za pokojne, nakon čega je s. Rastislava Ralbovsky prikazala temu s psihološko duhovnog vidika govoreći o mišljenju i riječi kao sredstvima komunikacije, a s. Augustina Dominković obradila je snagu Božje Riječi.  U radionicama sudionici su na osnovu biblijskih tekstova preispitivali svoja ponašanja i stavove s obzirom na zadanu temu. Prigoda za Ispovjed pomogla je sudionicima kroz ovaj sakramenat unijeti novu dimenziju u svoje odnose s drugima. U Klanjaju pred Presvetim kroz tišinu, molitvu i pjesmu prisutni su mogli iskusiti kako ovaj susret  uistinu odmara i obnavlja duhovne snage za daljnji život.
s.R.R.

 MJESEČNI SUSRET "Mir u Bogu" - 15. listopada 2011.

mub1011Nakon ljetne pauze, 15.10.2011. održan je susret «Mir u Bogu», prvi u nizu susreta predviđenih za školsku godinu 2011./12., na temu Komunikacija, u organizaciji Doma duhovne pomoći, pod vodstvom s. Rastislave Ralbovsky.

Okupilo se oko 80 zainteresiranih žena i muškaraca iz raznih mjesta: Đakova, Slav. Broda, Vukovara, Nuštra, Vinkovaca, Ivankova, Privlake i Županje. Vinkovčani su, predvođeni s. Ružicom Mlikota, pokazali najveći interes i grupno došli autobusom i osobnim automobilima.

Susret je započeo molitvom krunice pred likom Gospe od milosti, postavljenom na Ljetnoj terasi Centra Amadea. Zatim je u dvorani Florentini nastavljen program promišljanja  na temu: Temelji komunikacije: Čovjek kao biće u odnosu.

Predavanjem Objava Boga – Bog prvi prilazi čovjeku, s. Augustina Dominković je, koristeći svetopisamske tekstove, slušateljima približila sliku Boga čovjekoljupca i njegovu čežnju za uspostavljanjem dobrih odnosa s čovjekom, krunom svih stvorenja.

Nakon pauze i ugodnog druženja, s. Rastislava je s psihološke strane govorila o čovjeku koji je usmjeren na drugoga, o čovjeku koji je «biće u odnosu» i dotaknula uobičajena pitanja iz konkretnog života.

Vrhunac susreta dosegnut je u klanjanju pred Presvetim, koje je animirala s. Jacinta Mandura.

Prvi plodovi susreta mogli su se zapaziti već na izrazima lica sudionika, koji su se duhovno okrijepljeni vraćali svojim kućama.
s. M. J.

MJESEČNI SUSRETI "MIR U BOGU" u šk. godini 2010/11.

Tema: OPRAŠTANJE KAO PROCES

MJESEČNI SUSRET «MIR U BOGU» 9. travnja 2011.

mub_zajedno

U subotu, 9. travnja 2011., održan je u Đakovu redoviti mjesečni susret «Mir u Bogu», na kojem se obrađuje Opraštanje kao proces. Tema ovog susreta je bila: „SAKRAMENAT OPROŠTENJA I POMIRENJA“. Nakon uvodnog molitvenog dijela temu je s biblijsko teološkog aspekta obradila s. Augustina Dominković. Izmjena iskustva u malim grupama, kao i u plenumu, pomogla je sudionicima produbiti vrijednost sakramenta Pomirenja koji se u ovo korizmeno vrijeme posebno preporuča svakom vjerniku. I ovaj puta sudionici su rado koristili prigodu za Ispovijed, a klanjanje pred Presvetim sakramentom, koje je animirala s. Jacinta Mandura, bilo je ispunjeno slavljenjem i zahvalom Gospodinu za neizmjeran dar njegovog milosrđa u sakramentu Pomirenja.

Voditeljica susreta bila je s. Rastislava Ralbovsky, uz suradnju s. Marije Klare Klarić. Sudjelovalo je oko 45 sudionika iz Đakova i okolnih mjesta, među kojima su i ovaj puta, zauzetošću s. Ružice Mlikota, brojčano prednjačili sudionici iz Vinkovaca, došavši svojim autobusom.

 

MJESEČNI SUSRET "MIR U BOGU" 12. veljače 2011.

1predavanje

Mjesečni susret „Mir u Bogu“, održan 12. veljače 2011. u Đakovu, i ovaj puta je bio prigoda brojnim sudionicima (njih oko 90) duhovno se odmoriti i obnoviti produbljujući spoznaje o procesu opraštanja. Susret je započeo hebrejskom pjesmom s gestama i meditacijom „Isuse, misli ti!“. Zatim je s. Rastislava Ralbovsky uz projekciju obradila temu: Etape opraštanja, s naglaskom na potrebi milosrđa kao temeljnog stava koji omogućava pomirenje s Bogom i čovjekom. Kao uzor predstavljena je Marija, Majka milosrđa i lik blagopokojnog Pape Ivana Pavlja II. čiji je pontifikat obilježen Božanskim milosrđem. Izmjena iskustva u malim grupama, i druženje uz kavu i čaj, odvijali su se u ozračju opuštenosti i radosti ponovnih susreta. Velik broj sudionika koristio je prigodu za Ispovjed, gdje se spremno i rado stavlja na raspolaganje vlč. Vinko Zec, umirovljeni svećenik. Klanjanje pred Presvetim koje je animirala s. M. Jacinta Mandura, dalo je završni pečat na cijeli susret. U organizaciji je sudjelovala s. Marija Klara Klarić, a za velik broj sudionika iz Vinkovaca, koji dolaze autobusom i osobnim autima, ostaje i dalje vrlo zaslužna s. Ružica Mlikota. Tu su još osim Đakovčana, bili i sudionici iz drugih mjesta: Kuševca, Mikanovaca, Ivankova i Županje.


MJESEČNI SUSRET "MIR U BOGU" 13. studenog 2010.

dsc03345

Ovogodišnja tema o opraštanju privlači sve veći broj sudionika koji su se i ove subote, 13. studenog 2010., okupili u dvorani Florentini od 15 do 19 sati. Susret je započeo u 15 sati Krunicom Milosrdnom Isusu, jer je to čas Isusove muke i smrti na križu. Slijedilo je predavanje na temu: „Kriva shvaćanja opraštanja“ koju je obradila s. Rastislava Ralbovsky. Tema je potkrijepljenja živim i snažnim iskustvima putovanja po mjestima Svete Zemlje uz fotografije, što je sudionicima približilo osobu Isusa Krista, koji je izvor i uzor svakog praštanja. Sve spoznaje i doživljaji unešeni su u sat Klanjanja pred Presvetim Sakramentom, koji je animirala s. Jacinta Mandura. U pauzi je bila prigoda za druženje i izmjenu iskustva, a cijelo vrijeme je bila prigoda za sakramenat Pomirenja, gdje se rado stavi na raspolaganje vlč. Vinko Zec, umirovljeni svećenik. U organizaciji susreta sudjeluje s. Marija Klara Klarić, a u animiranju dolaska sudionika ističe se s. Ružica Mlikota iz Vinkovaca, koja je često dovodila grupe, isprva manje, a sada već četvrti puta velike grupe autobusom, minibusom i osobnim kolima. Ovaj put ih je bilo preko 80, a sa svima ostalima iz Đakova i okolnih gradova sudionika je bilo više od stotinu. Na kraju svakog susreta obostrano zadovoljstvo organizatora i sudionika pretvara se u zahvalu Bogu, jer sudionici pronalaze ono što izriče moto ovih obnova, a to je: Mir u Bogu.

MJESEČNI SUSRET «MIR U BOGU» 9. listopada 2010.

Ovi susreti u nizu imaju za cilj duhovni odmor i obnovu posebno za osobe koje su u službi pomaganja drugima. Ovaj puta obrađivala se tema: Posljedice nepraštanja. Nakon uvodne meditativne molitve uz geste, s. Rastislava Ralbovsky obradila je zadanu temu. Slijedio je osobni i grupni rad, kao i plenum. U pauzi sudionici su imali priliku razgledati novootvoreni Centar Amadea s Dnevnim boravkom za starije osobe. Prigodu za ispovjed koristio je velik broj sudionika, jer se upravo u tom sakramentu prepoznaje snaga oprosta. Susret je završio Klanjanjem Presvetom Sakramentu, koje je animirala s. Jacinta Mandura, gdje sudionici mogu doživjeti istinitost evanđeoske poruke: „Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti.“
Susretu je nazočilo stotinjak osoba iz Đakova i okolice, u čemu su brojčano prednjačili sudionici iz Vinkovaca.

S. R.MJESEČNI SUSRETI "MIR U BOGU" - šk. godina 2009/10 
Tema: MEĐULJUDSKI ODNOSI U SVJETLU EVANĐELJA

 

MJESEČNI SUSRET "MIR U BOGU", 24. travnja 2010.

Tema: „ŽIVJETI OD OPROŠTENJA I LJUBAVI“ privukla je i ove subote brojne zainteresirane na redoviti mjesečni susret „Mir u Bogu“, koji organizira Dom duhovne pomoći sestara sv. Križa u Đakovu, a na kojem su se ove školske godine obrađivali međuljudski odnosi u svjetlu Evanđelja. Polazeći od evanđeoskog izvještaja o Isusovom ukazanju na Tiberijadskom jezeru, prikazana je ljubav kao sredstvo koje „pokriva mnoštvo grijeha“, a zatim je obrađena tema o procesu praštanja, koja je uvijek vrlo aktualna, jer pogađa bitnu dimenziju međuljudskih odnosa. Potaknuti predavanjem, sudionici su koristili prigodu za Ispovijed, a u Klanjanju Presvetom mogli su se otvoriti Isusovu uskrsnom daru milosti praštanja. Susret je održan u samostanskoj dvorani „Florentini“ od 15 do 19 sati, a okupio je više od 80 sudionika iz Đakova i okolnih mjesta. Ovaj put su posebn interes pokazali vjernici iz Vinkovaca koji su došli svojim autobusom. Ovi susreti, koji se u stalnom kontinuitetu održavaju već od 1996. godine, žele i nadalje pružati zainteresiranima prigodu za duhovni odmor i obnovu, stvarajući poveznicu između sadržaja koji se obrađuju kroz susljedne teme i meditativnih i molitvenih oblika koji pomažu da ti sadržaji prijeđu „iz glave u srce“ i tako postanu pokretačka snaga za obnovljeni život. s. Rastislava 

MJESEČNI SUSRET "MIR U BOGU", 6. ožujka 2010.

U subotu, 6.ožujka 2010. u organizaciji Doma duhovne pomoći sestara sv. Križa u Đakovu održan je od 15 do 19 sati redoviti mjesečni susreti «Mir u Bogu», na kojem se obrađuju međuljudski odnosi u svjetlu Evanđelja. Tema ovog susreta je bila: GUBITAK I ŽALOVANJE. U uvodnom dijelu sudionici su putem meditativnog plesa: „Križ u mome životu“ bili uvedeni u sabranost i nutarnju opuštenost, koja omogućava duhovni odmor i obnovu. Slijedilo je predavanje na temu u kojem su najprije obrađene faze procesa žalovanja, a zatim na biblijskim likovima Noemi i Rute pokazano je kako ljubav pretvara bol u radost i novi život. Slijedio je osobni rad s ciljem posvješćivanja svojih gubitaka, koje je svatko osobno zabilježio, kako bi ih u Klanjanju predali Gospodinu. Tijekom susreta bila je prigoda za Ispovjed koju sudionici redovito rado koriste. Vrhunac svega bilo je Klanjanje Presvetom Sakramentu, jer se tu u vjeri događa ono što se u predavanjima prikazuje. Tema susreta privukla je velik broj sudionika (oko 60), iz Đakova i šire regije (Vinkovaca, Ivankova, D. Miholjca, Osijeka, Sl.Broda i dr.). Napose su se odazvali oni koji su izgubili drage osobe.
Ovi susreti duhovnog odmora i obnove kao radionice vjere namijenjeni su osobama u odgoju i obrazovanju, zdravstvu, socijalnim, karitativnim, crkvenim, i sl. službama, koje po svojoj profesiji na razne načine služe i pomažu ljudima, tzv. «profesionalnim pomagačima», ali i svim zainteresiranima, s ciljem da obnove svoje snage u zahtjevnom radu s ljudima. Sadrže tematski dio s radionicama, druženje i Klanjanje i prigoda za ispovjed. 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox