"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

Mjesečni susret MIR U BOGU s temom „Bogatstvo emocija“

O iskonskoj ljudskoj čežnji za izvornom, svemoćnom ljubavlju Božjom osvijestili smo se i osvjedočili tijekom mjesečnoga susreta „Mir u Bogu“ s temom „Bogatstvo emocija“ u Đakovu, 28.ožujka 2015. godine. Kroz susret su nas vodile s. Rastislava Ralbovski i s. Jacinta Mandura. Molitvom i klanjanjem pred Presvetim otvorili smo svoja srca Svevišnjemu, te ohrabreni njegovom Riječju učvrstili vjeru u beskrajnu ljubav Isusovu. Tako smo dobili kompas za našu slobodnu volju, koja je bitna za upravljanje emocijama.
Pjesmom „Salve Regina“ podsjetili smo se na 500. obljetnicu rođenja Sv.Terezije Avilske koja je vjerovala i djelovala molitvom kao odlučujućim oružjem za ljubav i kraljevstvo Božje. Promotrivši je kao ženu koja je snagu svojih emocija, nakon svog obraćenja, usmjerila na Boga, započeli smo produbljivati najavljenu temu, izabravši emociju straha kao oprečnost i kočnicu ljubavi. Pojašnjeno je kako u korijenu, strah sam po sebi nije loša emocija ukoliko se prihvati nemoć i vlastita granica, te živi iskonsko povjerenje u Boga, što za krajnji cilj ima razvoj kreposti vjere.
Promotrili smo zatim primjer Isusov u Getsemanskom vrtu, gdje se pokazuje kako je On proživio žalost, strah i tjeskobu do krajnjih granica i kako je u potpunom predanju svom Ocu pronašao mir i snagu. „Duša mi je na smrt žalosna. Ostanite i bdijte sa mnom“ poziva Isus svoje učenike, te se udaljava od njih, zabrinut njihovom ravnodušnošću i pospanošću, pa potom moli Oca bacajući se na zemlju: „Abba ! Oče! Tebi je sve moguće. Otkloni ovu čašu od mene. Ali ne što ja hoću nego što ti hoćeš!“ U ovim riječima Isusovim, jasno je izrečeno istinsko stanje tjeskobe, straha, potresenosti od moći smrti, te iskustvo krvavoga znoja… Upravo se na njega, Sina Božjega, okomila poplava zla, oholosti, moć laži, lukavstvo i strahote zla u službi razaranja i uništavanja života. U riječima Isusove molitve Ocu, prelama se sva moć zla, pa se tako zlo zatire i pretvara u ljubav i dobrotu. Strah i žalost tada dobivaju svoj smisao u predanju volji Očevoj za spasenje ljudskog roda, a plod je mir i uskrsnuće na Vječni život. Podsjetili smo se tada, da nam Isusov primjer poručuje, ne potiskivati emocije kao što su strah, bol, žalost, već ih uz molitvu i budnost prepustiti Božjem planu s nama.
Uz biblijsku krunicu za duševni mir i predivne pjesme zbora mladih „Amadea“ pod vodstvom s. Natanaele Palić, susret je odisao emocijama, vedrinom i radošću te na koncu, čestitkama za nadolazeći blagdan Uskrsa kojeg tako željno i uz ovakav susret pripravljeni očekujemo!
Nezaobilazna je zahvalnost onima, bez kojih ovi susreti ne bi bili ono što jesu, a to je služba ljubavi s. Marije Klare Klarić i njenih suradnica, i revnost s. Ružice Mlikota iz Vinkovaca koja je i ovaj put dovela najveći dio sudionika, kojih je ukupno bilo oko 150, te su dupkom ispunili dvoranu „Florentini“.
Natalija Siladjev

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox