"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE, Đakovo, 20-25.XI.2012.

Naslovna-post

Seminar posta, molitve i šutnje, od 20. do 25. studenog 2012., i opet je privukao u samostansku kuću „Betanija“ brojne sudionike iz Đakova i cijele slavonske regije, sve do Požege. Pet dana provedenih u posebnom ozračju molitve i šutnje, posteći o kruhu, donijeli su sudionicima kao plod posebnu radost i mir. Zbog toga su ovi seminari i dalje traženi. Oko 25 sudionika bilo je trajno uključeno u seminar, a još toliko ih je dolazilo djelomično, u pojedine dane.

Voditeljica , s. Lilja Pehar, franjevka iz Mostara, uvodila je sudionike u smisao posta, u vrijednost molitve i šutnje, govoreći najviše iz svoga iskustva, što je razmatranjima davalo posebnu svježinu i oduševljavalo slušatelje. Seminar je svojim razmatranjima svako poslije podne obogatio vlč. Marin Knežević, duhovnik Pokreta božanskog milosrđa iz Ovčare, predvodeći Euharistijsko slavlje. U subotu poslije podne sudionici su se uključili u duhovnu obnovu na Ovčari, koju je također predvodio vlč. Marin.

Program na seminaru traje 24 sata, jer je cijelo vrijeme izložen Presveti Sakramenat, pa se sudionici izmjenjuju i tijekom noći na klanjanju, a to su uvijek posebni trenuci susreta s Bogom. Uz razmatranja moli se Časoslov i tzv. Lectio divina (molitveno čitanje Božje Riječi). Tu je i prigoda za Ispovijed i duhovni razgovor po potrebi.

Tako provedeni dani bili su za sve sudionike jedan snažan duhovni doživljaj, što su posvjedočili na osvrtu na seminar. To je ujedno bila i priprava za došašće, koje je obilježeno radosnom pokorom iščekivanja našega Spasitelja.

Evo nekih reakcija sudionika:
„Šutnja mi je bila najkorisnija!“
„Svemu sam se divio što sam vidio i čuo.“
„Seminar je produbio u meni ljubav prema bližnjima i spoznaju da nisam sam.“
„Spoznala sam da ima puno ljudi koji imaju patnje i boli kao i ja, u nekima sam se i našla.“
„Shvatila sam koliko sam pravila propuste u svom životu. Želim uz Božju pomoć popravljati svoje greške.“
„Nedovoljno praštajući, misleći da sam ja u pravu udaljila sam se od Gospodina, a i vrijeđala bližnje svojom sebičnošću i ne priznavajući svoje slabosti.“
„Sad vidim da trebam poraditi na sebi.“
„Na seminaru sam dobila više mira.“
„Kruh je snaga koja jača tijelo, da ono bude jače u duhu. Seminar je bio melem i hrana za dušu i tijelo. Idemo dalje s Isusom i Marijom!“
„Uspon je težak, ali plod je radost. Nemoguće, s Božjom pomoću, postaje moguće“.
„Idem kući osnažena u vjeri, da me život ne slomi.“
                                                                                                                              s. R. R.

 

 
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox