"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

Duhovne vježbe za žene

DUHOVNE VJEŽBE ZA ŽENE 2012/2013.

 

DOM DUHOVNE POMOĆI organizira od 10. do 13. siječnja  2013.g. DUHOVNE VJEŽBE ZA ŽENE. Namijenjene su udanim i neudanim ženama, majkama, bakama i udovicama, sa željom da im se omoguće dani mira, molitve, razmatranja i susreta s Bogom u sakramentima, kako bi – napose u ovoj godini vjere - obnovili snagu vjere i ljubavi. Tema je: „Blažena ti što povjerova!“ (Lk 1,45), a voditeljica s. Rastislava Ralbovsky, ss. sv. Križa, Đakovo. Duhovne vježbe se održavaju u kući „Betanija“, Kralja Tomislava 29; počinju u četvrtak u 16 sati, a završavaju u nedjelju u 15 sati. Može se uključiti i djelomično, u pojedine dane. Potrebna je prethodna prijava radi smještaja:

Tel. 031/811-794 ili mob 099/ 59-97-552  (gđa Marija Mihaljević);

ili 031/801-262 (Dom duhovne pomoći), e-mail: rastislava.ralbovsky@os.t-com.hr." data-mce-href="mailto:rastislava.ralbovsky@os.t-com.hr.">rastislava.ralbovsky@os.t-com.hr.

Nadamo se da će obiteljska i župska zajednica ohrabriti žene na sudjelovanje u ovakvim danima obnove, koji su im za njihovu odgovornu zadaću vrlo potrebni. 

 pdf   PLAKAT NAJAVE  26. - 28. travnja 2013.  Duhovne vježbe za žene i majke s djecom (Betanija)

                                   (ograničena dob do 8 g.)

DUHOVNE VJEŽBE ZA ŽENE I MAJKE S DJECOM, Đakovo, 23-25.ožujka 2012.

naslovna-zene2

 „Ima li nade za brak i obitelj?“bila je tema duhovnih vježbi za žene i majke s djecom, u samostanskoj kući „Betanija“ u Đakovu, od 23. do 25. ožujka 2012. pod vodstvom Katarine Ralbovsky, odgojiteljice i teologinje s dugogodišnjim iskustvom hagioterapije, kao i vođenja brojnih seminara za roditelje, bračne parove i mlade. Kroz program je prošlo 28 majki i 17 djece iz Đakova, Piškorevaca, Vinkovaca, Ivankova, Jarmine, Bošnjaka, Osijeka, Sl. Broda, Požege, Podr. Moslavine i Sonte iz Vojvodine.

Dan je započinjao meditacijom i molitvom Časoslova. Doručak je bio u šutnji uz glazbu, što je sudionicama jako odgovaralo. Slijedila su predavanja isprepletena molitvom pred Presvetim, kako bi ono što se čulo, dublje ušlo u život. Pružena je prigoda za temeljitu ispovijed kao i za osobni razgovor s voditeljicom.

Euharistijska slavlja upriličena su zajedno s djecom, što je bio poseban doživljaj zbog njihovog spontanog dječjeg sudjelovanja. Tu se je uključilo više svećenika koji su na svoj specifičan način obogatili ove duhovne vježbe. Blagoslov djece kod Mise bio je za djecu posebna radost. Dan bi završio u tišini s Klanjanjem pred Presvetim, koje je inače bilo cijeli dan izloženo, te se tako stvaralo ozračje mira i opuštenosti.

Djeca su imala paralelan program, kako bi majke mogle nesmetano sudjelovati u duhovnim vježbama. Taj program su osmislile i vodile s. Marija Klara Klarić i Kristina Ralbovsky, vjeroučiteljica, zajedno s volonterima.  Tu su bile bogate kreativne radionice i igre. Zajedno s majkama djeca su posjetila i Centar Amadea s Dnevnim boravkom za starije i osamljene osobe, a također su „hodočastili“ Gospi od milosti, čiji veliki kip se nalazi na ljetnoj terasi Centra.

U osvrtu na duhovne vježbe majke su radosno svjedočile o velikoj koristi koje imaju od ovakve duhovne obnove i sretne su da postoji ovakva ponuda za njih, a još su sretnije što su vidjele kako su njihova djeca obogaćena ovakvim susretom.

 s. R. R.

 

 "SAMO JE JEDNO POTREBNO" - Biblijske duhovne vježbe za žene, 12-15.I.2012.

naslovna1Pod motom „Samo jedno je potrebno“ (Lk 10,42) održane su biblijske duhovne vježbe za žene od 12. do 15. siječnja 2012. u Đakovu, u „Betaniji“, kući za duhovne obnove.

Susret su vodile s. Augustina Dominković i s. Rastislava Ralbovsky. Na cijelom programu sudjelovalo je 20 osoba, a još 10-tak ih je dolazilo djelomično. Sudionice su došle iz Đakova,  St. Mikanovaca, Babine Grede, Gundinaca, Belišća, Marijanaca, Cerne, Osijeka, Vinkovaca, Županje, Bošnjaka, Virja i Vojvodine.

Biblija u središtu dana, u središtu prostora, u središtu života - bila je okosnica rada. Njoj se iskazivala posebna počast. Razmatranja, koja je vodila s. Augustina Dominković, imala su za temu Božju objavu i snagu Božje Riječi. Molitveno čitanje Božje Riječi – lectio divina, meditativno moljenje Božanskog časoslova i osobni rad s Biblijom, pružali su prigodu dubljeg upoznavanja i druženja s Božjom Riječi. Prezentacija o Svetoj zemlji, kao i predmeti iz nje, na zoran i iskustven način pokazali su prostornu dimenziju biblijske poruke: „To se zbilo ovdje...“.

Da bi se mogla čuti Božja Riječ, duhovne vježbe su se održavale u ozračju tišine i mira, a obroci su također bili u šutnji uz glazbu. Post u petak omogućio je shvatiti „kako čovjek ne živi samo o kruhu, nego o svakoj Riječi što izlazi iz Božjih usta“. Poseban susret s Božjom Riječi događao se u Euharistijskim slavljima, koje su obogatili svećenici svojim propovijedima. U sv. Misi se još na poseban način doživljavala istina vjere da je „Riječ Tijelom postala“, i zato je Presveti Sakramenat bio izložen cijelog dana za klanjanje, a sudionice su se opredijelile i za cjelonoćno klanjanje u petak, što je za njih bio poseban doživjaj.

Snagu Božje Riječi koja čisti i prašta sudionice su posebno doživjele kroz sakramenat pomirenja. Vrhunac svakih duhovnih vježbi je obnova krsnog saveza, gdje se svaka sudionica poveže na duhovni način s izabranom „kumom“, što je prigoda za međusobnu podršku nakon duhovnih vježbi.

Na početku duhovnih vježbi za vrijeme predstavljanja bude uvijek mnogo prigušene boli i suza. Na kraju kod „slavlja rastanka“ sudionice su izrazile nepatvorenu radost zbog svega što su doživjele u druženju s Božjom Riječju u bogatom programu rada i zahvaljivale Bogu, svojim obiteljima i sestrama,  koje su im, u predavanjima ili skrivenim radom, omogućile da kroz ove duhovne vježbe opet „napune svoje baterije“ i dobiju od Gospodina nove snage za život.

s. R. R.

DUHOVNE VJEŽBE ZA ŽENE I MAJKE S DJECOM 17. do 20. veljače 2011.

15-misa-c

„Kako pomoći svome djetetu?“ - to je potreba mnogih obitelji danas, što je pokazao iznenađujući odaziv na ponudu duhovnih vježbi za žene i majke s djecom, koje su ponovno organizirane u „Betaniji“, kući za duhovne obnove sestara sv. Križa u Đakovu, od 17. do 20. veljače ove godine.

Organizirana skrb za djecu omogućila je i brojnim mladim majkama sudjelovanje na duhovnim vježbama. Kroz te dane vodila ih je Katarina Ralbovsky, odgojiteljica i teolog, s dugogodišnjim iskustvom rada hagioterapije i vođenjem seminara za roditelje u Zagrebu. Predavanja su obuhvaćala vrlo praktične upute s područja odgoja i prelazila na njihovu duhovnu dimenziju. Molitva Časoslova i Klanjanje, slavljenje sv. Mise i Ispovijed, sve je bilo popraćenjo produbljivanjem onoga što se čini, kako bi to postalo izvorom duhovne snage za vlastiti život, jer kad se pomogne sebi, lakše se pomaže drugome.

Paralelni program za djecu bio je dinamičan, zbog različite dobi djece. Uz s.Mariju Klaru Klarić, bilo je ovaj puta uključeno više volontera. Program je obuhvaćao likovne i glazbene radionice, igre i molitvu, a na Euharistijskim slavljima djeca su sudjelovala zajedno s majkama i ostalim sudionicima. Tu su dobivali posebni blagoslov od predslavitelja sv. Mise. Svećenici kao misnici i ispovjednici nesebično su pružili svoju duhovnu podršku ženama i majkama, ohrabrujući ih u njihovoj ne tako lakoj zadaći u obitelji, crkvi i društvu.

Potreba ovakvih susreta za žene i majke s djecom pokazala se i time što je porastao broj sudionica, tako da su kroz program ovog turnusa (djelomično ili u cijelosti) prošle 43 žene i 33 djece, od najmanjih sa 2,5 godine do osmog razreda. Također se proširio i raspon mjesta iz kojih su sudionice došle: od Zagreba, Samobora i Dugog Sela, preko Slavonije, sve do Šida u Srijemu.

U osvrtu na rad na kraju duhovnih vježbi sudionice su izražavale zahvalnost što su imale prigodu sve ovo čuti i doživjeti, nakon čega se spontano rodio zaključak, kako je potrebna ovakva obnova svake godine: nešto poput godišnje registracije auta, kada se vrši tehnički pregled i osigurava vozilo za daljnju sigurnu upotrebu. Na ovom osvrtu s interesom se zadržao i pomoćni biskup dr. Đuro Hranić. Njegova prisutnost, kao i ohrabrujuće riječi koje je uputio nazočnima, znak su zauzetosti naše đakovačko-osječke nadbiskupije za problematiku obitelji, što se posebno očituje u ovoj godini posvećenoj obitelji.
s. Rastislava

DUHOVNE VJEŽBE ZA ŽENE I MAJKE S DJECOM  13. do 16. siječnja 2011.

dsc04123Dajte nam od svoga ulja!“ bila je tema duhovnih vježbi za žene i majke s djecom koje su u organizaciji Doma duhovne pomoći sestara sv. Križa održane u kući za duhovne obnove „Betanija“ u Đakovu.

Specijalnost duhovnih vježbi je manji broj sudionika, što omogućava osobnije sudjelovanje u ovim danima koji su protkani sabranošću, mirom, predavanjima, molitvom Časoslova, Klanjanjem Presvetom Sakramentu, a nadasve sakramentima Ispovjedi i Euharistijskog slavlja. Voditeljica, s. Ksenija Majstorović, kao dugogodišnja katehistica, uspjela je približiti sudionicama blago vjere, koje su onda one dijelile jedna s drugom, poput „kapljica ulja“. Shvatile su koliko toga još ima što je vrijedno upoznati i ugraditi u svoj život, kako bi to mogli kasnije dijeliti svojim ukućanima. Zato je rad bio dinamičan i plodan. Euharistijska slavlja obogaćivali su svojim propovijedima svećenici, a pomoćni biskup, dr. Đuro Hranić, zadržao se i nakon sv. mise sa sudionicama, kako bi ih saslušao, i pružio svoju podršku. 
Iz osvrta na duhovne vježbe, uvijek iznova proizlazi koliko su susreti ovakve vrste velika pomoć ženama u njihovoj zahtjevnoj i odgovornoj zadaći u obitelji i društvu. U ovoj godini posvećenoj obitelji, kad papa Benedikt dolazi na Nacionalni susret obitelji, želja je bila, dati prigode i majkama s djecom, da mogu sudjelovati, jer je organiziran program i skrb za djecu, koji je vodila s. Marija Klara Klarić uz pomoć volontera. Takva će ponuda biti i idućeg mjeseca. 
Duhovne vježbe trajale su od četvrtka po podne do nedjelje u 15 sati. Na cijelom programu, ili djelomično, sudjelovalo je oko 25 sudionica, među njima petero majki s djecom, i to iz Đakova i slavonske regije (Kuševac, Mikanovci, Vođinci, Županja, Bošnjaci, Ivankovo, Vukovar i Đurđevac).
s. Rastislava

 

DUHOVNE VJEŽBE ZA ŽENE 11. do 14. ožujka 2010.

U organizaciji Doma duhovne pomoći Milosrdnih sestara sv. Križa od 11.-14. ožujka 2010. održane su duhovne vježbe za žene u Đakovu, u kući „Betanija“. Duhovne vježbe je vodila s. Ksenija Majstorović, sestra sv. Križa s motom: „Tko će naći ženu vrsnu?“ (Izr 31), a sudjelovalo je 25 do 30 sudionica iz slavonske regije i Srijema. Posebnost ovog susreta bila je prisutnost djece triju majki za koje je organizirana briga kako bi se majke mogle posvetiti praćenju programa duhovnih vježbi. Ovo se za budućnost pokazuje kao izazov kojemu se u Domu duhovne pomoći želi dati još više prigode. Dani duhovnih vježbi, od četvrtka poslije podne do njedjelje poslije podne, pružaju vrijeme u kojem se žene mogu opustiti, doći do nutarnjeg mira i tako obnoviti svoje snage koje su im potrebne za njihovu često skrivenu, ali tako važnu zadaću žene i majke u kući i društvu. Molitva Časoslova, meditacije, razmatranja na temu, čitanje Božje Riječi, klanjanje, Križni put, krunica, a napose slavlje sakramenata Pomirenja i Euharistije predstavljaju duhovnu hranu koju sudionice primaju sa zahvalnošću. One koje su učestvovale prvi put, izrazile su žaljenje što nisu prije saznale za ovu mogućnost. Mnoge koje već imaju iskustvo ovakvih dana, dolaze svake godine, a uključuju se prema mogućnistima i u druge susrete koji se organiziraju u Domu duhovne pomoći. Razlozi oduševljenja ovakvom ponudom, specifičnom za žene, dolaze do izražaja napose u osvrtu na duhovne vježbe. U svakoj grupi doživljava se kako ovako izdvojeni dani u okruženju molitve i mira postaju prigoda za dublji susret s Bogom, a poseban dar je i međusobni susret, kad se dijele iskustva i pruža podrška jedna drugoj ne samo za vrijeme duhovnih vježbi nego i nakon njih.Ove godine navršava se deset godina otkako Sestre sv. Križa u novije vrijeme ponovno organiziraju duhovne vježbe za žene. To su, naime, činile vrlo uspješno već od 1923. godine sve do Drugog svjetskog rata kada je, dolaskom komunizma na vlast, takva djelatnost prekinuta. Plodovi takvih susreta ohrabruju da se nastavlja dalje, jer žene i majke to uistinu zaslužuju.
s. Rastislava

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox