"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE, 18.-23.11.2014.

ŽIVOT S KRUHOM, u postu, molitvi i šutnji kao put do EUHARISTIJSKOG KRUHA bio je cilj seminara koji je održan u kući „Betanija“ u Đakovu od 18. do 23. studenog 2014. pod vodstvom s. Ljilje Pehar, franjevke iz Mostara.

Taj put obuhvaća ponajprije blagovanje kruha koje traje pola sata, kako bi kruh u ustima postao takav da ga se može piti, uz šutnju i meditaciju samog čina, npr. uz riječ: „Moj Bog je kruh koji se lomi i daje“. Tako se onda može dublje shvatiti euharistijski kruh u sv. Misi. Piti vodu podsjeća na vodu krštenja kojom smo oprani i to omogućava dublju spoznaju sebe i tada se ispovijed snažno doživi kao čišćenje i novo rođenje.

Lomljenje Riječi Božje i molitva Časoslova uz predavanja obogaćivala su duh. Klanjanja, napose ona noćna, uvijek su iznova jak doživljaj Božje prisutnosti i ljepote boravka pred Bogom i komunikacije s Njime.

Sve se odvijalo pod motom: „Sin čovječji nema gdje glavu nasloniti“. To je bio izazov da se pripremimo kroz došašće za veliki i radosni događaj Božića, kako se ne bi dogodilo ono, da „Isus, k svojima dođe, a njegovi ga ne primiše“. Tako je ovaj seminar bio dobar uvod u liturgijsko vrijeme došašća, koje je u kršćanstvu oduvijek bilo vrijeme pokore i radosnog iščekivanja Božića.
s. Rastislava Ralbovsky

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox