"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

SEMINAR POSTA, MOLITVE I ŠUTNJE, 4.-9.III.2014.

POST, MOLITVA I ŠUTNJA kao škola života – to je bilo iskustvo sudionika seminara koji se održao u samostanskoj kući „Betanija“ u Đakovu od 4. do 9. ožujka 2014. pod vodstvom s. Ljilje Pehar, franjevke iz Mostara, a u organizaciji s. Rastislave Ralbovsky i s. Marije Klare Klarić.

Program seminara traje 24 sata: Jutro započinje meditacijom i molitvom Časoslova, zatim je doručak pola sata uz meditativnu glazbu. Slijede razmatranja i molitveno čitanje Božje Riječi (tzv. Lectio divina) i ručak. Nakon podnevnog odmora opet razmatranje i molitvena priprava za sv. Misu. Euharistijsko slavlje predvodili su razni svećenici, što je bilo veliko obogaćenje za sudionike. Večera je, kao i svaki obrok, trajala pola sata uz glazbu. Večernjim klanjanjem, koje su uz gitaru animirale novakinje, završavao je zajednički program, a zatim je slijedilo noćno klanjanje prema rasporedu sudionika koji su boravili u kući. U subotu je bila prigoda za ispovijed, a cijelo vrijeme također prigoda za osobne razgovore s voditeljicom seminara.

Ovaj post o kruhu ima duboki smisao u približavanju euharistijskom kruhu, kao i stolu Riječi Božje, budući da „čovjek ne živi samo o kruhu, nego o svakoj Riječi što izlazi iz Božjih usta“.
To je omogućavala šutnja za kojom su mnogi sudionici imali posebnu potrebu. Molitva je tada bila dublja i osobnija.

Seminar je završio osvrtom, koji je bio vrlo dirljiv. Sudionici su svjedočili o dubokim iskustvima ovih plodnih dana. Posebna radost je bila prisutnost mladih, čiji se broj od seminara do seminara sve više povećava. Njihovo iskustvo može ohrabriti mlade, kako je moguće postiti, moliti i šutjeti i kako se isplati imati takvo iskustvo, jer ono daje duhovnu kondiciju za životnu borbu od koje nitko nije pošteđen.

Na seminaru su sudjelovale 42 osobe iz Đakova i okolnih mjesta (Sl. Brod, Osijek, Valpovo, Vinkovci, St. Mikanovci, Vel. Kopanica, Ivankovo, Strizivojna, Kuševac i Sr. Mitrovica); od toga kroz cijelo vrijeme 16, a ostali djelomično. Najveći broj sudjelovao je po prvi puta.
s. Rastislava Ralbovsky

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox