"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

DUHOVNE VJEŽBE ZA ŽENE, Đakovo, 9-12.siječnja 2014.

„SVIJET ZA SPASOM VAPIJE, DA GA LJUBAV OGRIJE“ bila je tema duhovnih vježbi za žene koje su započele u četvrtak, 9. siječnja u samostanskoj kući „Betanija“ u Đakovu i trajale do nedjelje, 12. siječnja 2014. godine. Voditeljica je bila s. Rastislava Ralbovsky. Da je tema duh. vježbi zaista istinita, dokazuje popriličan broj žena: sudjelovalo ih je oko 30, što iz Đakova ili raznih mjesta iz okolice Đakova (Budrovci, Semeljci, Mrzović, Gašinci, Strizivojna, Satnica Đ., Privlaka, Cerna) i dalje (Vinkovci, Osijek, Erdut, Sonta…). Svaka od njih došla je sa svojom životnom pričom, svojim potrebama koje su ipak imale isti cilj (što je bio i cilj samih duhovnih vježbi): učvrstiti odnos s Bogom preko njegova Sina Isusa Krista u potpunom predanju. To znači vježbati se da idući kroz život, prolazeći kroz kušnje, budemo suobličeni u svojoj osobnoj patnji s patnjom i trpljenjem Isusa Krista. To nije ništa drugo nego govor o ljubavi koja treba biti temelj našega života, o Ljubavi koja je sam Bog.
Duhovne vježbe su bile obogaćene molitvom Časoslova, meditacijom biblijskih tekstova, kao i klanjanjem pred Presvetim (bilo je izloženo većim dijelom svakoga dana, a i jednu noć, što je bila prilika za osluškivanje Božjeg glasa u tišini). Život s kruhom u petak doveo nas je do iskustva koliko je već zemaljski kruh velika dragocjenost, a on nam je ukazao na dragocjenost Euharistijskog kruha. Zbog toga su kruna događanja bile svakodnevne sv. Mise, koje su predvodili vlč. Josip Levaković i vlč. Bože Radoš, a nedjeljno Misno slavlje u Staračkom domu u Đakovu bilo je na obostrano obogaćenje.
Duh. vježbe su bile u šutnji koja se na prvi pogled činila neizvedivom, ali je na kraju postala itekako blagoslovljena i plodonosna.
Na kraju svakih duhovnih vježbi postavlja se pitanje: Kako se vratiti u realnost života i ostvariti odluke donesene pred Bogom? Vježbanje ne prestaje. Duhovne vježbe su nam pomogle osluhnuti što nam Bog govori, a na nama je neumorno raditi kako bismo ispunile Božju volju u svemu, i to u svojoj obitelji, među svojim bližnjima ili na radnom mjestu. Velika pomoć bit će nam osobe koje su kod obnove krsnog saveza izabrane da nam budu duhovne kume. Tako možemo sigurnijim korakom ići naprijed, jer zajedno smo jače.
Josipa Akšamović

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox