"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

DUHOVNA OBNOVA ZA DJELATNICE VRTIĆA

 smanj

vrticdo1012U subotu, 20. 10. 2012. u našem je Vrtiću održana duhovna obnova za nas, djelatnice i sestre. Poticajno razmatranje o vjernosti, poštovanju i ljubaznosti održao je izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž, profesor dogmatske teologije na KBF-u u Đakovu.

Vjernost je danas ugrožen pojam. Čovjek se pita zašto uopće biti vjeran, osobito onome tko ga ugrožava u njegovu samoostvarenju. Sveto pismo nam u Starom zavjetu prikazuje Boga koji je vjeran čovjeku, Boga koji je u svojoj vjernosti aktivan, koji ne odustaje od čovjeka. Čovjek je, naprotiv, nevjeran, nestalan, čini grijeh. Božja se vjernost radikalizira u Novom Zavjetu, u Isusu Kristu. Samo onaj tko se oslanja na njega može biti vjeran.
U ustanovama kao što je naša posebno je važno poštovanje i ljubaznost. Poštovanje spram drugoga ponajprije znači poštovati drugoga kao čovjeka. To također znači i držati odmak, šutjeti o svojim prednostima, dopustiti drugom da se izriče, biti spreman izgladiti sukobe. Poštovanje i ljubaznost stavljaju u središte ljudsko dostojanstvo drugoga i nalaze svoj izričaj u načinu ophođenja, gestama, odijevanju, skrivanju vlastite boli i sl. Ljubaznost i poštovanje su mala ljubav, ljubav u svakidašnjici, zaključio je svoje promišljanje dr. Raguž.

Nakon izlaganja imale smo vrijeme za osobno promišljanje i molitvu u tišini kao i priliku za sakrament ispovijedi. Potom smo sudjelovale u euharistijskom slavlju koje je u kapelici u Vrtiću predvodio vlč. Raguž. On je u homiliji između ostaloga istaknuo važnost spoznaje Boga: u godini vjere pozvani smo upoznavati i spoznavati ono što vjerujemo. Kad to činimo postajemo ispunjeni, nepokolebljivi i snažni. Vjera je otvorenost prema onome što nas nadilazi, a to je Bog. U vjeri se oslobađamo grčevite navezanosti na sebe i postajemo propusni za Božje djelovanje.

Uslijedio je zajednički ručak i druženje. Zahvaljujemo dr. Ragužu za poticajne misli, s. Raheli za organizaciju, svima za sudjelovanje i osobni doprinos (duhovni i materijalni) odvijanju ovog obnovnog susreta.

s. Dragica Ivkić

 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox