"Tko hoće učiniti nešto izvanredno,

ne smije misliti da je to nemoguće.

                                                                                                                                                                  o. Teodozije

SEMINAR KATEHEZE DOBROG PASTIRA

 

Šesti u nizu seminar Kateheze Dobroga Pastira održan je 10. i 11. rujna 2010. u dječjem vrtiću Sunčev sjaj – Nazaret, u Đakovu.
Kroz predavanja, analizu biblijskih tekstova i prikaze za djecu predškolske dobi s. Jelica Đuzel, dipl. kateheta specijalista, posredovala je sudionicima seminara odabrane biblijske tekstove, čiji je teološki domet dijete ove dobi sposobno usvojiti.
Iz Starog zavjeta bili su to tekstovi koji se odnose na proroštva vezana uz vrijeme došašća: Proroštvo o Svjetlu, Proroštvo o imenima Djeteta, Proroštvo o Djevici. Jezik proroka je vrlo slikovit te odgovara potrebama i interesima djece predškolske dobi.
Iz Novog zavjeta (osim prispodoba) posredovani su evanđeoski tekstovi koji skrivaju duboku poruku koju evanđelisti Luka i Matej žele navijestiti kroz događaje iz Isusova djetinjstva: Navještenje, Pohod Elizabeti, Rođenje Isusovo i poklon pastira, Poklon mudraca, Prikazanje u hramu i Bijeg u Egipat. Ponovno se uočilo kako evanđeoski tekstovi ostavljaju prostora osobnom traženju kako djeteta tako i katehete i radosti koja proizlazi iz otkrivanja. U literarnoj formi biblijskih tekstova pronalaze se znakovi Otajstva. s. F.T.

skdp61 skdp62
skdp63 skdp64
skdp65 skdp66
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3

Facebook likebox